Obezbeđen gas do 20. januara

Srbija i danas dobija gas iz Mađarske i Nemačke, a isporuke tog energenta iz te dve zemlje dogovorene su do 20. januara.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 14.01.2009.

00:36

Default images

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da je postignut sporazuma o nastavku isporuke gasa Srbiji od mađarskog Mola i nemačkog Eona od ukupno 4,7 miliona kubnih metara dnevno. Bajatović je na konferenciji za novinare kazao da su isporuke iz Mađarske i Nemačke dogovorene do 20. januara.

"Srbijagas nastoji da napravi dodatne ugovore sa tim partnerima i Austrijom kako bi obezbedili još po dva miliona kubnih metara gasa dnevno da bi pokrenuli i industriju", kazao je on.

Srbija će i danas iz Mađarske i Nemačke dobiti ukupno oko 4,7 miliona kubika gasa, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Kako su kazali, te količine gasa, kao i domaća proizvodnja od oko milion kubika dovoljne su za grejanje i snabdevanje individualnih i prioritetnih potrošača u Srbiji tim energentom.

U ministarstvu su naglasili i da u Srbiji ima dovoljno mazuta za normalno funkcionisanje daljinskog sistema grejanja u narednom periodu.

Dodali su da je Krizni štab Vlade Srbije naložio svim toplanama da poboljšaju grejanje u stanovima kako bi se rasteretio elektroenergetski sistem Srbije koji proizvodi i prenosi struju na istorijskom maksimumu.

Vlada Srbije dala je nalog preduzeću "Srbijagas" da, zbog obustavljenja isporuke gasa, preispita i pravne mogućnosti za pokretanje tužbe protiv Ukrajine.

Predsednik mađarske vlade Ferenc Đurčanj izjavio je danas da Mađarska ima dovoljno gasa i električne enregije za sebe i da pomogne i susedima.

"Sada se pokazalo da smo bili u pravu kada smo počeli izgradnju skladišta gasa iako se radilo o dugoročnim investicijama čiji efekat se ne vidi odmah," rekao je premijer.

"U vreme kada nam gas uopšte ne stiže preko Ukrajine, imamo dovoljno tog energenta, štaviše možemo da pomognemo državama u regionu", precizirao je on gostujući na mađarskoj televiziji.

NIP: 490 miliona dinara za Banatski Dvor

Ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović izjvila je da je za skladište gasa u Banatskom Dvoru za tri godine iz NIP-a izdvojeno 490,9 miliona dinara.

"To skladište gasa je jedan od velikih projekata u NIP-u i u 2006, 2007. i 2008. godini", rekla je Kalanovićeva na konferenciji za novinare i dodala da je samo u 2008. iz NIP-a izdvojeno 113,5 miliona dinara.

Ona je kazala da je to samo polovina potrebnih sredstava koja su bila predviđena projektom za to skladište gasa.

"Nastavak finasiranja je planiran i za 2009. godinu i razgovori sa predstavnicima Ministarstva energetike su već vođeni", rekla je ministarka za NIP.

Stručnjaci iz oblasti energetike upozoravaju da će posledice gasne krize i uvoz gasa iz Nemačke i Mađarske platiti građani.

"Nije samo što će posledice trpeti građani, ali će sve platiti potrošači. Recimo gas - nismo ga dobili na lepe oči, mi ćemo to platiti; kad gas prodajete iz skladišta, cena je veća. Zašto? Zato što nismo uradili prvu fazu za skladište", kaže Zorana Milanović za B92.

Ona kaže da Srbija energetski u velikoj meri zavisi od uvoza i navodi da naša država uvozi 91 odsto gasa, 80 odsto nafte, pa čak i 10 do 15 odsto uglja.

Milanovićeva smatra da smo imali vremena da promenimo ovakav status. Ona kaže da je država mogla da izdvoji novac na izgradnju skladišta gasa u Banatskom Dvoru, kao i za izgradnju novih objekata za proizvodnju električne energije.

LDP predlaže mere za otklanjanje krize

Liberalno-demokratska partija predložiće Vladi Srbije osam mera koje treba da odgovore na posledice gasne krize, izjavio je danas lider te stranke Čedomir Jovanović.

Jovanović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije izjavio da LDP insistira na umanjivanju računa za period u kome nije bilo adekvatnog grejanja i definisanju postupka o utvrđivanju i nadoknadi štete nastale zbog obustave isporuke gasa i nespremnosti domaćeg sistema da zadovolji minimalne potrebe tržišta.

"Tražimo da vlada na prvoj narednoj sednici počne da radi na utvrđivanju štete i propisivanju načina da se ona nadoknadi", rekao je Jovanovć i precizirao da šteta može biti nadoknađena na prvom mestu iz bužetskih rezervi i prenamenama u bužetu.

Prema oceni LDP-a, šteta treba da se nadoknadi utvrđivanjem jednokratnog poreza na ekstra profit NIS-a ostvaren vanrednim nabavkama mazuta jer je to preduzeće u vlasništu Gaspromnjefta koji je deo Gasproma, kazao je on.

Takođe, prema njegovim rečima, na taj način treba obezbediti i deo od 22 miliona evra neophodnih za najhitnije radove koji će omogućiti da podzemno skladište Banatski Dvor do naredne zime bude napunjeno gasom i spremno za korišćenje rezervi.

Jovanović je dodao da Vlada Srbije mora naći način kako da Gasprom uloži 51 odsto novca u to skladište.

LDP insistira da se pokrene postupak protiv Gasproma jer isporuka gasa nije prekinuta zbog više sile koja bi opravdala prekid snabdevanja.

"Gasprom mora biti tužen", rekao je Jovanović i dodao da spor ne treba voditi protiv Ukrajine jer se ona nije obavezala da Srbiji isporuči gas.

LDP traži da se utvrdi odgovornost, a kako je rekao Jovanović, zakon direktno okrivljuje Ministarstvo rudarstva i energetike pošto nije preduzelo pravovremene mere za prevenciju krize i za nepripremljenost podzemnog skladišta Banatski Dvor.

Odgovornost treba utvrditi i u slučaju menadžmenta JP Srbijagas i Jugorosgasa kao posrednika pri uvozu tog energenta.

LDP insistira da se u zakon unese obaveza o operativnim rezervama gasa, koji će, kao i za naftu i naftne derivate, biti na nivou 15-odnevnih prosečnih potreba, naveo je Jovanović i ukazao na potrebu donošenja uredbe o sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom.

LDP je pozvala sve građane oštećene gasnom krizom da se obrate odborima te stranke kako bi im obezbedili pravnu zaštitu u cilju nadoknade štete.

LDP je upozorila da je cena gasa koji Srbija nabavlja iz Nemačke i Mađarske daleko viša od one o kojoj se priča i da ona iznosi skoro 700 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: