Četvrtak, 08.02.2007.

18:13

Krosland: OVK bila sredstvo SAD

Džon Krosland izjavio je pred Haškim tribunalom da je međunarodna zajednica 1998-99. podržavala OVK.

Izvor: Beta

Default images

Bivši britanski vojni ataše u Beogradu svedoči na suđenju bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici bivših visokih zvaničnika optuženih za progon kosovskih Albanaca 1999. godine - Nikoli Šainoviću, tada potpredsedniku Vlade SRJ, i generalima Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću.

Dok su ga unakrsno ispitivali branioci optuženih, Krosland je potvrdio da je "međunarodna zajednica podržavala OVK i oni su to znali".

"(Predsednik SAD) Bil Klinton, (državni sekretar) Madlen Olbrajt i (glavni pregovarač za Kosovo) Ričard Holbruk doneli su odluku da mora doći do promene režima u Srbiji i OVK je bila sredstvo da se to ostvari. Od tog trenutka, bez obzira na rezerve prema OVK koje smo mogli imati ja i drugi, to više nije bilo bitno. Stav koji je međunarodna zajednica zauzela u Rambujeu 1999. bio je u skladu s takvom politikom", rekao je Krosland.

On je rekao i da međunarodni zvaničnici nisu istraživali tvrdnje o zločinima OVK pod komandom Ramuša Haradinaja zato što su Haradinaja želeli na svojoj strani.

Svedok je predočio da je "u to vreme bilo jasno da su Ramuš Haradinaj i njegov brat Daut bili budući glavni i najvažniji igrači u području Peći, Prizrena, Dečana i Đakovice.

Krosland je naglasio da je braću Haradinaj u to vreme smatrao "kriminalcima" i da to mišljenje nije promenio. Britanski pukovnik će svedočiti protiv Haradinaja na suđenju koje počinje 5. marta, čulo se u sudnici.

Odgovarajući na pitanja branilaca, Krosland je ponovio da su državne snage Srbije i SRJ 1998. primenjivale preteranu silu protiv civilnih naselja na Kosovu, što je bilo kontraproduktivno i ojačalo je OVK koja je bila teroristička organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: