Direktna pretnja: Ne izazivajte, buknuće za čas... Otvoreni rat

Iranske diplomate upozorile su da bi američka vojna akcija protiv njihove zemlje rizikovala pokretanje otvorenog rata, navodi Njuzvik.

Izvor: M. J.

Utorak, 31.01.2023.

17:24

Direktna pretnja: Ne izazivajte, buknuće za čas... Otvoreni rat
Foto: Profimedia

Komentari dolaze usred spekulacija o mogućoj umešanosti Vašingtona u nedavni napad dronom na iransku vojnu fabriku.

"Upotreba vojne opcije na bilo kom nivou znači ulazak SAD u rat", rekla je stalna misija Teherana pri UN za Nevsveek u ponedeljak. Iran trenutno smatra da je takva mogućnost slaba, navodi se u saopštenju.

Dodaje se, međutim, da će, ako "SAD naprave pogrešne proračune i započnu rat", posledice biti ozbiljne po region i širi svet, a snosiće ih i Vašington.

Komentari su usledili nakon napada na objekat iranskog ministarstva odbrane u centralnom gradu Isfahanu u subotu uveče. Nekoliko novinskih kuća, uključujući "Wall Street Journal" i "Jerusalem Post", objavilo je da je Izrael započeo napad iz Irana. U napadu su navodno učestvovala tri mala drona sa eksplozivnim nabojima.

Izrael obično niti potvrđuje niti negira tvrdnje o operacijama protiv Irana, iako se sumnjiči za insceniranje brojnih sabotažnih napada i ubistava iranskih zvaničnika i naučnika.

U arapskim medijima se prvobitno spekulisalo da su eksplozije u Isfahanu rezultat operacije američkog vazduhoplovstva. Portparol Pentagona Patrik Rajder je kasnije izjavio da američke snage nisu bile uključene u napad, ali je odbio da dalje komentariše.

Iranski zvaničnici nisu pripisivali krivicu nijednoj strani i tvrdili su da je napad prouzrokovao minimalnu štetu na krovu zgrade, suprotno tvrdnjama o velikom uspehu koje je objavio Jerusalem Post.

U međuvremenu, pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog je nagovestio da je njegova zemlja možda umešana. Kijev je optužio Iran da isporučuje Rusiju municijom koja se leluja za njenu vojnu operaciju u Ukrajini, što su Teheran i Moskva demantovali.

Mihail Podoliak je tvitovao da je "ratna logika neumoljiva i ubilačka" i da je Ukrajina "upozorila" Iran. Pomoćnik Zelenskog je ranije pozvao na napade na Iran zbog njegove navodne pomoći Rusiji. Iransko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je otpravnika poslova Kijeva u znak protesta zbog Podoliakovih izjava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: