Srbija mora da objasni?

Na prvom sastanku Evropske političke zajednice u Pragu očekuje se da Srbija vođama EU i drugih zemalja objasni zašto ne zavodi sankcije Rusiji.

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2022.

13:55

Srbija mora da objasni?
EPA-EFE Andrej Cukic

To je danas rekao novinarima u Briselu jedan visoki zvaničnik Evropske komisije (EK).

Funkcioner EK je naveo da nije predviđena posebna rasprava o stavovima Srbije prema uvođenju sankcija Rusiji, ali je podvukao da neke članice EU tome pridaju važnost, "iako Beograd na sastanku neće biti nikako stavljen na neku optuženičku klupu".

Izvor u Briselu je ponovio da je stav Unije da Evropska politička zajednica neće i ne može biti neka zamena za proces proširivanja EU, jer je to potpuni drugi postupak koji se temelji na usvajanju tekovina, pravila i standarda Unije.

Po njegovom objašnjenju, praktično sve zemlje Unije su zavele sankcije Rusiji, ali ima zemalja koje to nisu u potpunosti učinile i snažan je zahtev velike većine članica EU da to učine svi, uključujući države koje pregovaraju o članstvu s EU.

Cilj pokretanja Evropske političke zajednice je da se, kako je on rekao, oko zajedničkih vrednosti i mera i politika okupe i objedine po slobodnoj volji zemlje Unije, kao i zemlje u susedstvu, od Islanda pa do Turske, a očekuju se dogovori o energiji, borbi protiv klimatskih promena, ekonomskoj krizi na Starom kontinentu.

Premijeri Holandije i Albanije Mark Rute i Edi Rama su u zajedničkom uvodniku na briselskom portalu Politiko danas, povodom pokretanja Evropske političke zajednice, podvukli da "Stari kontinent mora određivati sopstvenu budućnost, a jedini način je da zajedno delaju kao demokratski članovi evropske porodice".

Po mišljenju Rutea i Rame, u središtu rasprave moraju biti pitanja od važnosti za sve, od rata u Ukrajini, do energetske zavisnosti i bezbednosti kad je u pitanju hrana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: