SAD imaju novi poligon za rat? Planiraju novi sukob u Evropi

SAD prave planove za direktan rat protiv Rusije i njenog saveznika Belorusije, upozorio je u četvrtak šef beloruske vojne obaveštajne službe.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2022.

18:20

SAD imaju novi poligon za rat? Planiraju novi sukob u Evropi
EPA/EFE/ARTUR RESZKO

Scenario postaje sve verovatniji jer proxy rat(rat preko posrednika) u Ukrajini i drugi načini da se oslabe dve nacije, tvrdi general-major Ruslan Kosigin, načelnik glavnog obaveštajnog odeljenja Generalštaba beloruskih oružanih snaga.

"Teritorija Poljske, kao i baltičkih država, pretvara se u poligon sa kojeg SAD planiraju da pokrenu novi krvavi sukob u Evropi, na meti Ruske Federacije i njenih saveznika", rekao je on, prenosi RT na engleskom.

On je naveo da trupe NATO-a za obuku za brzo raspoređivanje u istočnoj Evropi i razvoj antibalističkih raketnih sistema u regionu su dokaz takve namere. Dodatni dokaz, tvrdi on, su "opasni pokušaji nekih poljskih političara da pokrenu povratak takozvanih istorijski poljskih regiona" u zapadnoj Ukrajini i Belorusiji.

General je rekao da veruje da se zapadne zemlje spremaju za napad na Belorusiju i Rusiju pod maskom odvraćanja Rusije od invazije, čime NATO opravdava svoje vojno jačanje u istočnoj Evropi. Belorusija "ne favorizuje" scenario rata, ali će delovati odlučno, ako se on ostvari, rekao je Kosigin.

On je rekao da eskalacija postaje sve izvesnija jer "Zapad shvata tradicionalne metode hibridne agresije protiv Rusije i Belorusije ne daju rezultate koje želi".

Direktna konfrontacija sa Poljskom i baltičkim narodima, ako ona počne, bila bi slična neprijateljstvima u Ukrajini po principu porekla, rekao je Kosigin. Ukrajina je "namerno napumpana oružjem od 2014. Ona je bila obučena da se bori, a posebno protiv Rusa", ​​rekao je on.

"Nažalost, slična antiruska, a u poslednje vreme i antibeloruska osećanja su ubrizgana na isti način u umove ljudi Poljske i baltičkih država“, dodao je on.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, koji imaju za cilj da regionima Donjecka i Luganska daju poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i "stvori moćne oružane snage".

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: