NATO: "Putin je napravio veliku grešku. Nije uspeo"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da je Vladimir Putin potcenio ne samo snagu otpora Ukrajine već i jedinstvo Severnoatlantske alijanse

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2022.

17:58

NATO:
Foto: Profimedia

"Napravio je veliku grešku. Totalno je potcenio snagu ukrajinskih oružanih snaga, hrabrost ukrajinskog rukovodstva i naroda, ali i jedinstvo NATO-a i njegovih partnera koji pružaju pomoć Ukrajini", rekao je Stoltenberg za Si-En-En.

Govoreći na samitu NATO-a u Madridu, Stoltenberg je rekao da Putin nije uspeo da postigne svoje ciljeve u smislu slabljenja NATO-a. "Jedna od njegovih glavnih poruka na početku rata bila je: Želimo manje NATO-a. Čak je predložio potpisivanje sporazuma da više neće biti rasta članstva u NATO-u. Ono što sada dobija je više NATO-a i dve nove članice, uključujući Finska koja ima granicu od 1.300 kilometara sa Rusijom. Granica NATO-Rusija se udvostručuje“, rekao je generalni sekretar alijanse.

"To ne znači da ne vidimo ozbiljnost problema sa kojima se Ukrajina suočava u Donbasu“, rekao je Stoltenberg i dodao da NATO ignoriše Putinovu retoriku i da ga ocenjuje "u skladu sa onim što radi, a ne sa onim što govori“.

"Ono što on radi u Ukrajini je brutalno kršenje međunarodnog prava. To je rat koji je doveo do velikog broja civilnih žrtava, do ogromnih gubitaka", rekao je za Si-En-En.

Dostignuća samita NATO-a u Madridu su "pobeda” Severnoatlantske alijanse, smatra Stoltenberg.

"To je pobeda za NATO jer smo još pokazali jedinstvo i sposobnost da se menjamo i prilagođavamo kada se svet promeni", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: