Ko je u izveštaj ubacio "međusobno priznanje"? On je

U tekstu izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji, koji je ove nedelje usvojen na sednici Odbora za spoljne poslove, nalazi se i "međusobno priznanje".

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2022.

10:39

Ko je u izveštaj ubacio
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Naime, u izveštaju se nalazi poziv Srbiji i Kosovu da postignu sporazum o normalizaciji odnosa “zasnovan na međusobnom priznanju”. Deo rečenice o međusobnom priznanju nije bio u nacrtu izveštaja, već je dodat preko amandmana koji je podneo Lukas Mandl, poslanik Evropske narodne partije (EPP).

Mandl je poslanik u Evropskom parlamentu od 2017. godine, a član je Austrijske narodne partije, koju je do prošle godine predvodio Sebastijan Kurc.

Nacrt izveštaja napisao je u aprilu izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik, takođe poslanik EPP. U njemu se pominjao samo sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, što je naknadno izmenjeno Mandlovim amandmanom. Ovaj amandman podržali su i poslanici drugih grupa, uključujući socijaldemokrate i Zelene.

Mandl je u okviru amandmana takođe dopunio poziv da se sprovedu svi prethodni dogovori, pozivajući da to bude urađeno “u dobroj veri i blagovremeno”.

Lukas Mandl je, inače, jedan od evropskih poslanika koji se intenzivnije bavi ovim regionom. On je napisao nacrt Rezolucije o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu, koja je usvojena u Evropskom parlamentu u decembru, navodi portal "Juropijan vestern Balkans" (European Western Balkans).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: