Evropski sud odlučio: Rusija je ubila Litvinjenka

Evropski sud doneo je odluku da je Rusija odgovorna za smrt Aleksandra Litvinjenka.

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2021.

10:53

Evropski sud odlučio: Rusija je ubila Litvinjenka
Aleksandar Litvinjenko (desno), foto: EPA/SERGEI KAPTILKIN

Podsećanja radi, on je preminuo posle trovanja polonijumom 210, retkim radioaktivnim izotopom, 2006. godine u Londonu.

"Rusija je odgovorna za ubistvo Aleksandra Litvinjenka u Velikoj Britaniji", navodi se u saopštenju suda u Strazburu, prenosi Rojters.

Litvinjenko (43), bivši službenik Ruske federalne službe bezbednosti FSB i uzbunjivač, nakon preseljenja u Britaniju postao je glasni kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina.

Litvinjenko je pobegao iz Rusije u Veliku Britaniju šest godina pre nego što je otrovan, a umro je nakon što je popio zeleni čaj sa retkim i veoma snažnim radioaktivnim izotopom u londonskom hotelu Milenijum. Britanska istraga zaključila je 2016. godine da je Putin verovatno odobrio rusku obaveštajnu operaciju za ubistvo Litvinjenka, a takođe je otkriveno da su bivši pripadnik KGB Andrej Lugovoj i još jedan ruski državljanin Dmitrij Kovtun izvršili ubistvo u operaciji koju je verovatno vodila ruska Federalna služba bezbednosti.

Rusija poriče bilo kakvu umešanost u Litvinjenkovu smrt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: