Ćulibrk za B92: To je Tanjugova slika, a sad svima smeta; Tanjug: NIN kropovao fotografiju

Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk kaže za B92 da je fotografija koja je izazvala reakcije javnosti već ranije objavljivana u drugim medijima. Tanjug demantuje.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 27.11.2019.

16:10

Ćulibrk za B92: To je Tanjugova slika, a sad svima smeta; Tanjug: NIN kropovao fotografiju
Printscreen/TV O2

Nakon što je javnost šokirala fotografija na naslovnici sutrašnjeg NIN-a, na kojoj je cev uperena u predsednika Aleksandra Vučića, urednik tog nedeljnika Milan Ćulibrk pravda se tvrdnjom da je reč o fotografiji Tanjuga, što, međutim, nije istina, objavio je Tanjug.

To što je NIN objavio na naslovnoj strani nije fotografija Tanjuga i takva nikada nije objavljena ni u Tanjugovom sevisu, niti u bilo kojem drugom mediju.

Ono što je NIN objavio je jedan kadar sa originalne, Tanjugove fotografije, koju je NIN isekao, fokusirajući se na deo kadra u kojem je puška "uperena" u predsednika Vučića. Sa fotografije koju je snimio Tanjug, prilikom posete predsednika Vučića, u društvu Milorada Dodika i njihovih domaćina, 8. Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme u Beogradu, 27. juna 2017. godine, NIN je isekao dve trećine sadržaja koji ilustruju ambijent u kojem je snimljena, kao i ostale ljude i drugo oružje, objavio je Tanjug.

Reč je, dakle, o uklanjanju dve trećine sadržaja, odnosno falsifikatu originalne Tanjugove fotografije, kojim je, nema sumnje, promenjen sadržaj fotografije, a time i njena poruka.

Uredništvo NIN-a zna da je to postupak koji je nedozvoljen u bilo kojem profesionalnom mediju na svetu. Neovlašćena i neprofesionalna izmena i prerada fotografije, i odstranjivanje nekih njenih delova zove se "kropovanje", što nije dozvoljeno i smatra se povredom originala i autorskih prava.

Dakle, to što Ćulibrk kaže da je slika sa naslovnice već objavljivana nije tačno, navodi Tanjug. Objavljena je Tanjugova originalna fotografija, koja ilustruje isključivo vest o poseti predsednika sajmu naoružanja. Glavni i odgovorni urednik "NIN-a" Milan Ćulibrk je naglasio da "niko nikada ranije nije odreagovao zbog te fotografije".

"Neverovatno je da nikome nije smetala ta slika, prvi put objavljena u drugim medijima 27. juna 2017. godine. Pri tome, to je Tanjugova slika, a sada to svima smeta i sada nas optužuju da smo mi stavili predsednika 'na nišan'. Niti nam je to bila namera, niti nam je to bio cilj i svi koji znaju kako radimo znaju da to nije tačno. To što je otišlo na 'drugu stranu' samo više govori o onima koji nas optužuju za tako nešto nego o nama", istakao je Ćulibrk za naš portal.

Na pitanje kako komentariše reakcije koje je fotografija sa naslovne strane ovog broja NIN-a izazvala na društvenim mrežama, pre svega na Tviteru, Ćulibrk je istakao da su "komentari došli do njega" i da se "od nekih kolega to nije moglo očekivati".

"Neverovatno je da nas optužuju neke druge kolege od kojih se to najmanje moglo očekivati, ali nema veze, to više govori o njima nego o nama", istakao je Ćulibrk za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: