Stručnjak iz SAD: "Ruska mornarica će uništiti snage NATO-a"

Stručnjak američke mornarice Lajl Goldstajn je u časopisu „Nešenel interest“ komentarisao ko bi bio jači ukoliko bi se desio sukob SAD i Rusije na moru.

Izvor: B92, Sputnjik

Nedelja, 11.08.2019.

17:56

Stručnjak iz SAD:
Ilustracija: Depositphotos/ Aquir014b

Kako prenosi Sputnjik, pretnja od sukoba između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država na Crnom moru je sasvim realna, ali ruska mornarica će uništiti snage NATO-a u prvim satima sukoba, piše stručnjak američke mornarice Lajl Goldstajn.

Goldstajn je istakao da Vašington nastavlja da pogoršava situaciju i povećava stepen napetosti sa Moskvom, organizujući vojne vežbe Ukrajina-NATO duž ruskih granica.

"Vašington ne shvata u potpunosti opasnost takvih manevara. Zapravo, nije teško zamisliti rat između SAD i Rusije, koji bi počeo zbog slučajnog potapanja broda NATO-a koji učestvuje u vojnoj vežbi neeksplodiranom minom u tako opasnim vodama", ističe on.

Prema njegovim rečima, u slučaju takvog sukoba, snage NATO-a, sa izuzetkom Turske, na Crnom moru neće imati realan vojni značaj.

Prema konvenciji iz Montrea, američki nosači aviona ne mogu da prođu kroz turske moreuze. U suprotnom bi ih odmah uništile ruske podmornice, raketni sistemi, raketni čamci i morsko vazduhoplovstvo opremljeno hipersoničnim protivbrodskim raketama, kao što je novi sistem "Kinksal".

Govoreći o značaju nosača aviona, koji se smatraju ponosom i glavnom snagom američke mornarice, autor smatra da bi Vašington trebalo da preispita svoju strategiju i, rešavajući se njihovog kulta, počne da razvija podvodno naoružanje i najnovije bespilotne letelice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: