"Nezavisnost Kosova greška, politika NATO štetna"

"Bombardovanje bila politička greška i nije trebalo kazniti jednu zemlju koja to nije zaslužila, kao što sam oduvek podvlačio i da je nezavisnost Kosova greška"

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2019.

09:12

Foto: GettyImages

To je izjavio politički teoretičar Serđo Romano.

"I u jednom i u drugom slučaju bile su zanemarene neke druge mogućnosti", istakao je italijanski pisac, novinar, istoričar i kolumnista u intervjuu za "Večernje novosti".

Romano, koji će u julu napuniti 90 godina, napominje da Srbija, međutim, kada je u pitanju politika, ne treba da gradi svoju budućnost na nostalgiji.

"Srbija danas ima jedan put ispred sebe, a to je ulazak u EU, i čini se da je to najbolje, a moguće rešenje, bez mnogo sećanja na prošlost. Treba ići napred i gledati u budućnost, koja mora biti pozitivna za zemlju", smatra Romano.

On, takođe, dodaje da se sada ni SAD, a ni Evropa ne mogu vratiti u prošlost i priznati da su pogrešili.

"Nezavisno Kosovo se ne može više rasplesti, međutim, treba sve učiniti da se stvori klima zajedničkog života na tom prostoru. Žrtvovanje treba da bude obostrano i uveren sam da će onog dana kada Srbija postane članica EU, imati jedan pouzdan glas u toj uniji i biti zemlja sa autoritetom", kaže Romano, koji smatra da će Srbija kao članica EU imati više autoriteta i u odnosu prema Kosovu.

Navodeći da razume prijateljstvo Srbije sa Rusijom, Romano ističe da je oduvek bio protivnik one politike koja je imala predznak antiruska, kao i same politike NATO.

"Kada pominjete Rusiju i NATO, pisao sam više puta kako je politika NATO negativna, štetna. NATO nije politički savez, on je političko-vojni savez koji je služio i služi za pripremanje i vođenje ratova", kaže Romano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: