Oglasila se i Rusija o vojsci Kosova

Na vest o mogućem formiranju vojske Kosova oglasilo se i rusko Ministarstvo spoljnih poslova. "Kršenje rezolucije 1244 i destabilizirajući provokativni korak."

Izvor: B92

Sreda, 05.12.2018.

13:43

Oglasila se i Rusija o vojsci Kosova
Ilustracija: Thinkstock

"Priština je objavila planove da 14. decembra usvoji odluku o uspostavljanju kosovskih oružanih snaga", navodi rusko ministarstvo i upozorava da "takav korak biće direktno i očigledno kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 12 44, koja je jedini međunarodni legalni dokument u vezi razrešenja kosovskog pitanja", prenela je agencija Tas.

"Rezolucija podrazumeva samo raspoređivanje međunarodnih multinacionalnih trupa u regionu", navodi se u saopštenju. Kako je dalje navedeno, Priština se sprema da preduzme "još jedan destabilizujući i provokativni korak posle uvođenja taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH".

"Akcija kosovskih vlasti da formiraju sopstvenu vojsku (inače, kršeći i njihov ustav) može da dovede do najozbiljnijih posledica ne samo na području sa srpskim stanovništvom već i za bezbednost celog Balkana", ističe se u saopštenju.

"Očekujemo da kosovske snage primene svoj mandat i preduzmu sveobuhvatne mere za neutralizaciju i razoružanje takve institucije u slučaju da bude stvorena", navelo je rusko ministarstvo.

"Sponzori Prištine - EU i SAD - treba da izvrše jak pritisak na kosovske Albance kako bi opozvali svoje provokativne odluke i da bi se sprečilo jačanje napetosti", zaključilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova, prenela je agencija Tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: