Šabić: Neverovatno, ako je nešto zatamnjenje, to je ovo...

Jednim potezom pera, sa neverovatnom lakoćom, predsednica Skupštine Srbije eliminisala je projekat “Otvoreni parlament” navodi Rodoljub Šabić.

Izvor: B92

Subota, 16.12.2017.

00:06

Šabić: Neverovatno, ako je nešto zatamnjenje, to je ovo...
Foto: Tanjug

Osim toga, on je na Tviteru naveo da je reč o projektu koji je “više nego bilo šta drugo doprineo afirmaciji transparentnosti u radu skupštine bukvalno od kad postoji”.

“Ako je nešto zaista zatamnjenje to je ovaj akt”, ističe poverenik zа informаcije od jаvnog znаčаjа i zаštitu podаtаkа o ličnosti.

Skupština Srbije raskinula je Memorandum o saradnji sa nevladinom organizacijom CRTA, koja je prethodno zatamnila sajt Otvorenog parlamenta.

Sajt Otvorenog parlamenta zatamnjen je u četvrtak zato što je, kako je navela CRTA, vladajuća većina zloupotrebila parlamentarnu proceduru i pravila u slučaju usvajanja Zakona o budžetu za 2018. godinu.

Na sajtu Otvoreni parlament je sve crno uz natpis "Ovako izgleda kada nema Otvorenog parlamenta".

Osim toga, oni ističu da “zloupotreba parlamentarnih procedura i pravila od strane vladajuće većine u slučaju usvajanja budžeta za narednu godinu predstavlja zanemarivanje interesa građana zarad partijskog interesa i dnevne politike”. Ubrzo se oglasila i predsednica skupštine Maja Gojković, koja je nevladinu organizaciju optužila da sprovodi "očiglednu političku agendu”.

Predsednica i potpredsednici Skupštine Srbije pozvali su Crtu da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima i proveri svoju 'političku' platformu, umesto kako su istakli, što pokušava da građane Srbije "dovede u zabludu".

Potom je stigao i odgovor iz organizacije CRTA da poziv predsednice Skupštine Srbije “pokazuje suštinsko nerazumevanje uloga različitih aktera u demokratskom društvu”.

"Kao organizacija civilnog društva i akter u demokratskom društvu nastojimo da pomognemo razvoj institucija ali i da ih branimo u trenucima kada se krše demokratski principi", navela je CRTA.

Opširnije o čitavom slučaju - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: