Ruski nuklearni bombarder kod Koreje, Japan digao lovce

Ruski strateški bombarder opremljen za nošenje nuklearnih bombi preletio je iznad Korejskog poluostrva.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.08.2017.

20:29

Ruski nuklearni bombarder kod Koreje, Japan digao lovce
Foto: Thinkstock

Na poluostrvu se odvijaju vojne vežbe Južne Koreje i SAD koje su razbjesnile Pjongjang.

Rusija, koja se protivi bilo kakvoj jednostranoj akciji SAD na poluostrvu, saopštila je da je bombarder Tupolev-95MS preletio iznad Tihog okeana, Japanskog mora, Žutog mora i Istočnog kineskog mora.

Zbog preleta ruskog bombardera dignuti su japanski i južnokorejski borbeni avioni, piše “Rojters“.

Let iznad međunarodnih voda najavilo je rusko Ministarstvo obrane istog dana kad se Moskva žalila zbog održavanja južnokorejsko-američkih vojnih vežbi.

"SAD i Južna Koreja održavaju velike vojne vježbe koje ne pomažu smanjiti napetosti na Korejskom poluostrvu", rekla je portparol ruskog ministarstva obrane Marija Zaharova.

"Pozivamo sve strane na maksimalan oprez. S obzirom na naoružavanje u regionu, bilo kakav ishitren potez ili nenamjeran incident mogao bi zapaliti vojni sukob", rekla je.

SAD i Južna Koreja započele su dugo planirane vojne vežbe u ponedeljak, pojačavajući time tenzije s Pekingom koji je ove vežbe nazvao "neopreznim" korakom prema početku nuklearnog sukoba.

Neki vojni stručnjaci smatraju da je preletanje ruskog bombardera iznad Korejskog poluostrva svojevrsni povratak u hladnoratovsko razdoblje.

Prema informacijama iz Moskve, bombarder su pratili lovci Sukhoi-35S.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: