"Došao je taj trenutak": Ukrajina i zvanično želi u NATO

Parlament Ukrajine je izglasao propis po kojem pristupanje NATO-u postaje prioritet spoljne politike, što je odluka koja može da poveća tenzije sa Moskvom.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.06.2017.

23:29

Foto: GettyImages

"Došao je trenutak da zakonodavnim putem jasno proglasimo želju Ukrajine da se pridruži NATO-u", rekao je predsednik Parlamenta Anrij Parubij.

Za je glasalo 276 poslanika, a protiv je bilo 25.

Na to je u Rusiji portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da "Moskva na sve pokušaje širenja NATO-a tradicionalno gleda s nepoverenjem i zabrinutošću".

Peskov je rekao da je širenje NATO urožava bezbednost Rusije i "ravnotežu snaga u evroazijskom regionu" i dodao da je Rusija skeptična prema odluci Ukrajine jer je to "zemlja u kojoj se nastavlja građanski rat".

Odnosi Rusije i Ukrajine su maksimalno pogoršani pošto je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim na Crnom moru 2014. godine, posle čega je izbio oružani sukob na istoku Ukrajine između proruskih pobunjenika i ukrajinskih snaga.

Crna Gora je ove nedelje zvanično postala 29. zemlja članica NATO-a, na veliko nezadovoljstvo Rusije koja svako širenje NATO smatra agresijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: