Nikolić: Vučić i ja smo jedna ideja u dva čoveka

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je za RTS da poštuje stav SNS da kandiduje Aleksandra Vučića za predsednika Srbije.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 21.02.2017.

21:09

Nikolić: Vučić i ja smo jedna ideja u dva čoveka
Tanjug

On je naveo da je zaista razmišljao o tome da treba da se kandiduje za drugi mandat i da je o tome razgovarao sa Vučićem.

Ipak, kako je dodao, njegov izbor je bio lak i jednostavan i da je odlučio da poštuje odluku SNS jer se “oseća delom te stranke“.

"Vučić i ja smo dogovorili na nastavimo zajednički rad, na kojoj poziciji, videćemo, jedino je sigurno da će Aleksandar Vučić biti predsednik Srbije. Vučić i ja smo jedna ideja u dva čoveka", rekao je Nikolić.

On je izjavio je da i dalje veruje da je mogao da pobedi u trci za predsednika Srbije i istakao da nije želeo da insistira na kandidaturi nakon odluke Srpske napredne stranke jer bi to moglo da ide u korist onih koje ne želi da vidi na čelu Srbije.

"Postalo mi je jasno da ako insistiram mogu da preokrenem sitauciju u korist onih za koje nikada ne bi poželeo da budu na čelu Srbije, jer ne bi mogli da učine onoliko koliko i ja, ili koliko bi Aleksandar učinio na mom mestu", rekao je Nikolić gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS).

Nikolić je precizirao da nema poverenja ni u jednog drugog predsedničkog kandidata osim u kandidata SNS. Predsednik Srbije je dodao da će on i Vučić nastaviti da sarađuju i da će Vučić na izborima imati njegovu potpunu podršku.

On je negirao da je zvao bilo kog poslanika da mu se pridruži u formiranju novog poslaničkog kluba.

"I sada sam ubeđen i ponosan na stranku koja ima dva kandidata koja mogu da pobede na izborima, verujem da sam mogao da pobedim, a on će imati moju potpunu podršku", rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao da ima ambiciju da sa Vučićem vodi zajedno Srbiju kao što su to činili do sada i da podižu Srbiju sa kolena.

Predsednik Srbije je ocenio da ne bismo imali o čemu dalje da razgovaramo u dijalogu sa Prištinom da je Kosovo bilo primljeno u UNESKO. On je kazao da je glasanje u UNESKO bilo veoma teško, i da je to izvanredna pobeda u kojoj su sarađivali premijer i predsednik Republike svako na svom nivou.

“Vodili smo odličnu akciju, ali je malo falilo da UNESKO primi Kosovo. To bi bio kraj naših razgovora u dijalogu. O čemu bi posle mogli da razgovaramo“, naglasio je Nikolić dodajući da su pobedu doneli Japan, Južna Koreja i Rusija.

Naglasio je da nije samo Crna Gora ta koja treba da se ubeđuje, podsećajući da je i Grčka izašla iz sale kada je bilo glasanje, kao i da su to učinili Iran, Alžir, Egipat.

Prema njegovim rečima, države koje nisu priznale nezavisnost Kosova razdvojile su pitanje priznavanja zbog svojih problema, od glasanja u UNESKO jer žele da se dodvore velikima koji prete uz objašnjenje da nije bitno da li će Kosovo biti primljeno u članstvo.

“Nama je to mnogo bitno i to je srž naše današnje borbe“, naglasio je Nikolić.

Kazao je da je predložio, a da ne zna da li će to prihvatiti i Aleksandar Vučić, da se baština na Kosovu i Metohiji odvoji, da je hrišćanska srpska i da se o njoj brine Srbija, a da islamska pripadne privremenim institucijama iz Prištine.

Istovremeno je ocenio da je SPC trebalo da bude uključena u dijalog.

“Danas ne bi Kosovo moglo da uđe u UNESKO da je postignut dogovor o apsolutnoj autonomiji SPC na Kosovu i Metohiji. Ali dobio sam razumeman odgovor crkve da ne priznaju Prištinu i da nemaju s kim da razgovaraju, ali ni ja ne priznajem, pa mora da se razgovara“, poručio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: