Petak, 01.07.2022.

08:05

Naši susedi u strahu: S obzirom na tenzije s Rusijom...

Bugarska vlada u ostavci trebalo bi da razgovara o aktuelnoj diplomatskoj krizi sa Rusijom, poručio je danas predsednik zemlje Rumen Radev,

Izvor: Tanjug

Naši susedi u strahu: S obzirom na tenzije s Rusijom...
Foto: EPA-EFE/ MICHAEL REYNOLDS

"S obzirom na tenzije sa Rusijom, pozivam premijera da sazove sednicu vlade kako bi procenili posledice eskalacije krize u bilateralnim odnosima i doneli odluku na osnovu zakonskih procedura", napisao je bugarski predsednik na Fejsbuku.

"Odluka treba da bude u skladu sa nacionalnom bezbednošću, zahtevima i dugoročnim interesima Bugarske i hiljada bugarskih državljana koji borave u Rusiji", dodao je on.

Radev je naglasio da je "neprihvatljivo donositi odluke vezane za bezbednost Bugarske bez uzimanja u obzir rizika od eskalacije i njenih ekonomskih posledica".

Bugarska je 28. juna objavila proterivanje 70 službenika ruskog diplomatskog predstavništva, koji su proglašeni personama non grata u Sofiji.

Uključujući i članove njihovih porodica, oko 200 ljudi moraće da napusti zemlju do 3. jula, dok će rad ruske ambasade i konzulata u Bugarskoj biti praktično obustavljen, navodi Tass.

Bugarska vlada zavnično je u ponedeljak podnela ostavku u parlamentu, gde kabinetu Kirila Petkova prethodno izglasano nepoverenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: