Pastor: Realna vlada DS-SPS-LDP

Jedina realna opcija je da novu republičku vladu formiraju DS, SPS i LDP, smatra lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Info

Izvor: B92

Subota, 09.06.2012.

10:19

Default images

Pastor kaže da bi Srbija mogla da uđe u dug period političke nestabilnosti ukoliko ne bude formirana vlada DS i partija koje s njom o tome pregovaraju.

"Jedina realna opcija je da novu republičku vladu formiraju DS, Socijalistička partija Srbije i Liberalno demokratska partija, koje trenutno vode razgovore u tom pravcu", rekao je Pastor u intervjuu novosadskom “Dnevniku”.

"Trenutno ne vidim da je bilo koja druga opcija za formiranje vlade moguća, pa ni ona koju bi vodili naprednjaci", kazao je on dodajući da veruje u to da će stranke koje sad razgovaraju o vladi uspeti da postignu dogovor u sledećih nekoliko dana.

"Ukoliko se to ne dogodi onda nam se loše piše, jer bismo ušli u vrlo neizvestan period političke nestabilnosti što bi ugrozilo šanse da se izborimo s ogromnim problemima koje više ne možemo da guramo pod tepih", ocenio je lider SVM.

On je napomenuo da se sa predsednikom DS Borisom Tadićem dogovorio o učešću SVM u parlamentarnoj većini u Republici i dodao da njegova stranka nema ambicija da uđe u novu Vladu Srbije.

Pastor je rekao i da je sa potpredsednikom DS Bojanom Pajtićem ove sedmice razgovarao o nastavku saradnje na pokrajinskom nivou, gde će SVM učestvovati i kao deo skupštinske većine i u izvršnoj vlasti.

"U Vojvodini će se najverovatnije formirati jedna velika parlamentarna većina koju će činiti DS, koalicija oko SPS, Liga socijaldemokrata Vojvodine i SVM, sa tri četvrtine poslanika u pokrajinskoj skupštini", istakao je Pastor.

On je najavio još jedan krug razgovora o detaljima formiranja buduće koalicione vlasti u Vojvodini napominjući da bi trebalo da bude postignut međustranački dogovor uz ostalo i o funkciji predsednika pokrajinskog parlamenta za koju je SVM, kako je ranije najavljeno iz te stranke, zainteresovana i u novom četvorogodišnjem mandatu.

Pokrajinska izborna komisija u petak je proglasila konačne rezultate pokrajinskih izbora, a odlazeći predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši najavio je da će u ponedeljak odlučiti o datumu održavanja konstitutivne sednice novog skupštinskog saziva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: