EU plan: 17 mil. radnih mesta 2020.

EU namerava da donese program za smanjenje nezaposlenosti i otvaranje 17 miliona novih radnih mesta do 2020. godine, piše nemački dnevnik "Zidojče cajtung".

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2012.

16:50

Default images

Pozivajući se na još neobjavljeni nacrt programa koji je u nadležnosti komesara za socijalnu politiku Lasla Andora, list navodi da program treba da bude kombinacija opsežnih reformi tržišta rada u zemljama EU i finansijske potpore.

Ovaj potez treba da bude, kako piše nemački list, odgovor na kritike koji se upućuju EU da je strogim programima štednje ugrozila rast i time izazvala porast nezaposlenosti u nizu EU-država. Nezaposlenost u EU dostigla je rekordni nivo. U nizu zemalja danas je mnogo manje radnih mesta nego pre otpočinjanja krize. Zaposlenost je veća samo u Luksemburgu, Poljskoj, Belgiji, Nemačkoj, Austriji, Švedskoj i na Kipru i Malti.

Da bi se olakšalo otvaranje planiranih novih radnih mesta, EU želi da nacionalna tržišta rada u potpunosti otvori za građane iz svih zemalja članica.

Komesar za socijalna pitanja želi, između ostalog, da građanima Rumunije i Bugarske omogući isti tretman kakav imaju svi ostali. Za sada u devet zemalja EU, među njima i Nemačkoj, državljanima ove dve zemlje nije moguć pristup tržištu rada.

Ubuduće bi i u javnim službama otvorena radna mesta mogla da se popunjavaju kvalifikovanim državljanima drugih EU-zemalja, predviđa nacrt programa zapošljavanja u EU.

Pored toga, kako prenosi nemački list, EU se zalaže i za uvođenje minimalnih zarada koje bi, naravno, od branše do branše morale da se razlikuju. Pored toga, u čitavoj EU trebalo bi da važi sistem priznavanja inostranih stručnih kvalifikacija i diploma.

U zemljama EU bez posla je u martu bilo 24,5 miliona ljudi, od toga 17 miliona u 17 drzzava-članica evro-zone, što je stopa nezaposlenosti od 10,8 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: