Svet

Sreda, 06.07.2011.

00:09

Grčka: Bonus za pranje ruku 420 EUR

Novi porezi i mere štednje mnogo toga menjaju u Grčkoj tako da su zakačili i neke gotovo neverovatne dotacije, koje je država plaćala iz budžeta.

Izvor: Politika

Default images

Nemački list Handesblat objavljuje spisak prema kome su, recimo, vozači službenih dizel automobila mesečno dobijali 25 evra za „zagrevanje motora”, a mašinisti lokomotiva po 420 evra za održavanje lične higijene, preciznije, pranje ruku.

Vozači autobusa u Atini su imali dodatak od 310 evra ukoliko u toku meseca nijednom nisu zakasnili na posao. Inače, u Grčkoj je običaj da se kasni. Kuriri u ministarstvima su imali dodatak od 290 evra za uredno i na vreme prenošenje dokumenata iz kabineta u kabinet. Vrhunac kurioziteta je da su državni službenici imali dodatak za kopiranje dokumenta. Zaposleni u Ministarstvu kulture imali su premije za nabavku odeće, a zaposleni u državnom osiguranju regres za prevoz iako nisu izlazili na teren, već su isključivo radili u kabinetu.

Uprkos ovim saznanjima, Grčkoj preti novi štrajk, ovog puta taksista. Ni prvi ni poslednji, sem što je u nezgodno vreme, usred turističke sezone, i što će ponovo paralisati saobraćaj u centru Atine.

Početkom nedelje je na snagu stupio novi Zakon o liberalizaciji taksi-prevoza, što znači, isto kao i u slučaju kamiondžija, koji su prošlog leta blokirali zemlju, da više nema „povlašćenih”, i da je profesija otvorena za sve zainteresovane.

Takozvanom otvaranju profesija podleže preko 130 delatnosti koje su do sada bile „otvorene” samo za one koji su imali novca da plate skupe licence i pokrenu svoj biznis.

Taksisti su ogorčeni, jer će ubuduće dozvola za rad biti dostupna svima koji podnesu zahtev. Preciznije, samo tržište će određivati koliko je taksija potrebno u nekom gradu ili oblasti. Recimo, u ovom trenutku je u regionu Atike više od 30.000 taksista, a polovina od njih u Atini. Stari taksisti su bez sumnje oštećeni, jer su pre zakona za dozvolu platili više od 200.000 evra, a novac im neće biti vraćen.

Najveći udarac će početkom septembra dočekati ugostitelje, jer se porez na dodatu vrednost sa 13 odsto diže na 23 odsto. Na jesen poskupljuje gas, lož-ulje, a godišnja taksa za puteve, prilikom registracije vozila, raste za 12,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: