Poljska vojska uvela novi dron: Warmate je kamikaza uz niz drugih mogućnosti VIDEO

Nova letelica poljske armije kombinuje prednosti drona i bombe i može da lebdi na bojištu skoro čitav sat pre nego što se obruši na metu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2021.

14:35

Poljska vojska uvela novi dron: Warmate je kamikaza uz niz drugih mogućnosti VIDEO
Ilustracija: Depositphotos/digitalstorm

Poljska vojska nedavno je u naoružanje uvela je dron-samoubicu „vormejt“ (Warmate) koje je ministarstvo odbrane te zemlje kupilo krajem 2017. godine, piše Difens post.

Bespilotna letelica prošla je sve testove i dobila neophodne sertifikate pa je sada spremna za uvođenje u regularne jedinice, a proizvodi je poljska kompanija WB elektroniks. U novembru 2017, ta firma je dobila ugovor vredan 100 miliona poljskih zlota (20 miliona dolara) za isporuku hiljadu takvih dronova koji bi pomagali kopnenim snagama u bliskoj borbi. Prva tura dronova stigla je 2018. na testiranje i procenu mogućnosti.

Kao što je i karakteristično za dronove-kamikaze, „vormejt“ je teško detektovati i boriti se protiv njega jer on stalno skenira bojište, identifikuje i otkriva mete, koje se takođe mogu i uništavati bojevom glavom koju nosi.

Dug je jedan metar sa rasponom krila od 1,4 metra i težak samo pet kilograma. Zahvaljujući fleksibilnom dizajnu lako staje u rančeve vojnika ili transportne kutije. Takođe ima par sklopivih krila povijenih unazad i par vertikalnih repnih zakrilaca u obliku slova V.

Kontroliše se iz oklopnih transportera ili iz od strane vojnika na terenu, a dovoljan je samo jedan čovek za to. Lansira se iz pneumatskog lansera, a za poletanje je spreman za manje od pet minuta i može da leti i danju i noću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: