Saudijska Arabija ponovno odvrće slavinu, a ostali?

Saudijska Arabija je nakon dve godine zavrtanja slavine ponovno počela da pojačava proizvodnju nafte, a isto se očekuje i od ostalih članica OPEK-a.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 10.06.2018.

14:35

Saudijska Arabija ponovno odvrće slavinu, a ostali?
(Foto: Thinkstock)

Saudijska Arabija, njene kolege iz OPEK-a, Rusija i drugi proizvođači nafte, dogovorili su se, naime, još 2016. da smanje proizvodnju nafte za dva odsto.

Cilj je bio smanjenje ponude nafte i korigiranje cena, odnosno povećanje cena. I upalilo je. No, sada kada su se cene opet digle, velike zemlje potrošači, poput SAD, iskazuju zabrinutost za sopstvene privrede.

Zemlje OPEK su, takođe, bile svesne da kada cene postanu previsoke, potražnja može udarati na same cene i na njihov prihod.

Uz sve to, razlozi zabrinutosti zbog nedostatne proizvodnje rastu podjednako i zbog prekida proizvodnje u Venecueli, kao i zbog odluke Vašingtona o ponovnoj uspostavi sankcija Iranu. Taj će potez mnoge međunarodne kupce iranskih sirovina odseći od iranske nafte tokom narednih nekoliko meseci.

Saudijska Arabija planira da poveća proizvodnju još za bar 100.000 barela dnevno, samo što još uvek nije poznato kada to planira da učini. Smatraju da će taj potez smanjiti zabrinutost na tržištu.

Ostaje veliko pitanje koliko zapravo OPEC, Rusija i njeni naftni saveznici planiraju ukupno da povećaju proizvodnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: