U Evropi jači ekonomski zamajac nego u SAD

Evropska centralna banka (ECB) podigla je procenu privrednog rasta i inflacije za evrozonu, budući da taj blok doživljava ekonomski zamajac.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 14.12.2017.

16:29

U Evropi jači ekonomski zamajac nego u SAD
Foto: Thinkstock

Banka je povisila procenu rasta BDP-a evrozone za 2018. godinu na 2,3 odsto sa 1,3 posto koliko je predvidjala u septembru, dok je projekciju inflacije podigla na 1,4 odsto za narednu godinu sa ranijih 1,2 odsto, prenosi agencija AP.

Predsednik ECB Mario Dragi je izjavio da je ekonomski zamajac "jači u Evropi nego u SAD", ali da je ECB i dalje daleko od podizanja kamatnih stopa kao što je to učinila američka Uprava federalnih rezervi (Fed).

Ekspanzija evropske ekonomije je, kako dodaje, u ranoj fazi i još joj je potrebna monetarna podrška, uprkos snažnom godišnjem rastu od 2,6 odsto u trećem kvartalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: