Hiljade VW-a zarobljeno u lukama SAD

Direktor Folksvagena u SAD Mihael Horn izvinio se u američkom Kongresu zbog skandala s varanjem u merenju izduvnih gasovau automobilima tog proizvođača.

Svet

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

09:17

Default images
Foto: Tanjug, AP

Članovi Kongresa rekli su da je nemačka kompanija narušila poverenje javnosti.

"U ime moje kompanije, mojih kolega u Nemačkoj i u svoje ime, želeo bih da ponudim iskreno izvinjenje što je Folksvagen koristio softver koji je služio za varanje na testovima izduvnih gasova", rekao je Horn u pododboru Predstavničkog doma.

On je rekao da je tim Folksvagena narušio poverenje kupaca, prodavaca, zaposlenih, kao i javnosti i regulatora.

Horn je rekao u Kongresu SAD da Folksvagen planira da povuče zahteve za izdavanje američkih sertifikata u vezi s izduvnim gasovima za modele "džete", "golfa", "pasata" i "bube" za 2016. godinu, zbog čega se postavlja pitanje da li su i u njih ugađeni sporni programi.

Povlačenjem zahteva za modele za 2016. godinu, hiljade Folksvagenovih dizel vozila će ostati u lukama širom SAD, zbog čega prodavci neće imati za prodaju nove automobile s dizel motorima.

Nemački autoproizvođač je prošlog meseca priznao da je instalirao softver koji omogućava varanje na testovima.

Skandal je prvo izbio u SAD gde je Folksvagen priznao da je prodao skoro 500.000 spornih dizel vozila, da bi kasnije saopštio da u svetu ima više od 11 miliona takvih automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: