MMF: Pregovori s Grčkom bez nas ne idu

Međunarodni monetarni fond je prisutan i potpuno učestvuje u pregovorima o trećem paketu pomoći Atini, izjavila je portparolka Evropske komisije, Mina Andrejeva

Svet

Izvor: B92

Petak, 31.07.2015.

14:46

Default images
Foto: Beta/AP

Na pitanje o mogućem neučestvovanju MMF-a u spasilačkom paketu za Grčku dok ne dođe do preduzimanja potrebnih mera za olakšavanje tereta duga, ona je odgovorila da je potpuno jasno da Fond ima drugačije procedure i vremenske okvire, kao i da se to može zaključiti iz sporazuma postignutog na samitu EU 12. jula, prenosi grčka novinska agencija ANA.

Pozicija MMF-a je, kako je istakla Andrejeva, ostala nepromenjena, a pristup i procedure Fonda su potpuno u skladu sa evropskom agendom u okviru koje je najpre pedviđeno postizanje sporazuma o novom programu pomoći Atini, pa tek onda pregovori o otpisu duga.

Britanski list Fajnenšel tajms (FT) je juče javio, pozivajući se na poverljivi zapisnik sa zasedanja Odbora direktora MMF-a u koji je imao uvid, da su službenici te međunarodne institucije, na dvočasovnoj sednici, zaključili da Fond može da učestvuje u pregovorima o trećoj rundi pomoći Grčkoj, ali da se zvanična Atina ne može kvalifikovati za novu pomoć MMF-a zbog previsokog nivoa duga i loših rezultata u sprovođenju reformi, preneo je Rojters.

"Fond će tek tokom "druge faze" doneti odluku o učešću, odnosno nakon što Grčka pristane na sveobuhvatni paket reformi, a naročito, nakon što kreditori iz evrozone pristanu na otpis duga", naveo je FT, dodajući da članovi MMF-a nisu jedinstveni u pogledu tog pitanja.

Odlaganje učešća MMF-a u novom paketu pomoći bi, kako je ocenio britanski dnevnik, moglo imati ozbiljne posledice, naročito u Nemačkoj, gde zvaničnici već dugo tvrde da će biti gotovo nemoguće dobiti "zeleno svetlo" Bundestaga za 86 milijardi evra vredan paket pomoći Grčkoj bez učešća MMF-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: