Svet

Ponedeljak, 13.07.2015.

07:43

Cerar napustio samit - sporna samo jedna tačka

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da je ostala još samo jedna sporna tačka u razgovorima na samitu Evropske unije, koji je ušao u drugi dan.

Izvor: B92

Default images
Foto: Thinkstock

Cerar, koji je jutros napustio razgovore, na svom tviter nalogu je objavio da je ostalo otvoreno još samo jedno pitanje, ali nije naveo o čemu se radi.

Gardijan piše da ukoliko su raniji izveštaji tačni da grčki premijer Aleksis Cipras nije uspeo da se izbori da Međunarodni monetarni fond ne nadgleda sprovođenje trogodišnjeg programa spasavanja, onda kao poslednji kamen spoticanja ostaje zahtev koji se tiče privatizacije.

Reč je o kontroverznom zahtevu Nemačke da Grčka „parkira“ 50 milijardi evra imovine izvan Grčke, verovatno u Luksemburgu, koji bi bili neka vrsta obezbeđenja za nove zajmove i da obezbedi da se prihodi od privatizacije koriste za otplatu duga.

Gardijan piše da je Grčka na taj predlog odgovorila da je najviše što mogu da ponude da to bude 17 milijardi evra imovine.

Maratonski pregovori Grčke i njenih kreditora trajali su celu noć, a prema poslednjim informacijama, rano jutros je napravljena pauza za poslednje konsultacije.

Pre toga su odvojeno još jednom razgovarali predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Fransoa Oland i na drugoj strani premijer Grčke Aleksis Cipras, kojem su sagovornici predložili kompromis, javio je AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Aktuelno

Kada će odzvoniti preskupim kvadratima?

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežaće povećanje ponude cenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju preduzeti odlučnije mere kako bi rešile problem, pokazala je Rojtersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

14:53

1.6.2024.

1 d

Podeli: