Srbija

Utorak, 21.04.2015.

12:09

Rudnik probio plan, posao za još 40

Uprkos prekida u proizvodnji zbog majskih poplava, godišnji plan proizvodnje rudnik olova i cinka Veliki Majdan je premašen, a ove godine zaposliće jos 40 ljudi

Izvor: Beta

Default images
Foto: Freeimages.com

Količine proizvedenog koncentrata olova i cinka veći je za 24 odsto, a ove godine planira se ulaganje od oko pola miliona evra u opremu.

Kako se navodi, iskopano je oko 47.000 tona rude, a dobijeno je 2.562 tona koncentrata olova i 3.582 tona koncentrata cinka, čime je premašena planirana proizvodnja koncentrata olova za 16 odsto i cinka za 31 odsto.

U obnavljanje rudničke i druge opreme i osnovna sredstva, u 2014. uloženo je oko 335.000 evra, dok se u ovoj godini planira ulaganje od pola miliona evra i zapošljavanje 40 ljudi.

U tom rudniku proizvodnja je pokrenuta pre šest godina, a trenutno zapošljava 295 radnika.

U saopštenju se dodaje da je rudnik prošle godine obezbedio i 2.500 metara kubnih rudničke jalovine za potrebe sanacije lokalnih puteva na teritoriji opštine Ljubovija uništenih i oštećenih u vreme poplava maja 2014.

Za 2015. godinu planirana je proizvodnja i prerada 51.700 tona rude, proširivanje obima istražnih radova u cilju obezbeđenja novih rudnih rezervi i za te potrebe otvaranje novih radnih mesta, dok je s lokalnom samoupravom planirana saradnja na projektima koji se tiču unapređenja životnih uslova i zaštite životne sredine.

Rudnik Veliki Majdan posluje u okviru britanske Mineko grupe, čije su osnovne delatnosti trgovina obojenim metalima i rudnim koncentratima, investiranje u rudarstvo i geološka istraživanja.

Pored tog rudnika, Mineko samostalno ili s partnerima upravlja rudnikom olova i cinka Rudnik kod Gornjeg Milanovca, priprema otvaranje rudnik olova i cinka Bosil-Metal kod Bosilegrada, dok u Bosni i Hercegovini sprovodi istražne radove u starom rudniku antimona kod Novog Goražda i u rudniku ceruzita kod Olova, a sa partnerom vodi rudnik olova i cinka Sase kod Srebrenice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

6 h

Podeli: