Srbija

Subota, 25.10.2014.

13:17

Čak i ćurke garancija za kredit

Da bi garantovali za svoje dugove, i to uglavnom prema bankama, firme i građani u Srbiji založili su svoju imovinu vrednu gotovo 45 milijardi evra.

Izvor: Novosti

Default images

Toliko iznosi vrednost potraživanja obezbeđena založenim automobilima, mašinama, životinjama, umetničkim predmetima, ugovorima koji tek treba da budu naplaćeni, poput onih o transferu sportista... Samo u ovoj godini, pod hipoteku smo stavili pokretnu imovinu vredniju od 12,5 milijardi evra.

"Založnim pravima koja su registrovana u prvih devet meseci 2014. godine obezbeđena su potraživanja u visini od 12,58 milijardi evra", rečeno je "Novostima“ u Agenciji za privredne registre. - U ukupnom broju registrovanih predmeta zaloge, putnička vozila učestvuju sa 15,36 odsto, druge vrste vozila 33,52 odsto, mašine i oprema u 23,66 odsto slučajeva, životinje u 2,11 odsto, a prava (prava potraživanja, udeli, druga imovinska prava) u 14,76 odsto slučajeva.

Iako ima najviše automobila, u Registru zaloge ne manjkaju neki mnogo interesantniji predmeti. Ili životinje.

Tako je "Farmakomova“ Fabrika akumulatora u Somboru pod zalogu letos morala da stavi ukupno 15 predmeta, na ime duga od 36.116 evra, francuskoj on - lajn prodavnici "Bateri megastor“. Osim službenog "mercedesa“, "lade samare“ i "tama“, izvršitelj je pod zalogu stavio i ovalni sto za sastanke, uz 12 tapaciranih stolica od punog drveta, dve komode, tri police za knjige, dva televizora, kožnu garnituru, pa čak i VHS video-rekorder i dve umetničke slike...

Kada je reč o životinjama, pod zalogom su najčešće - krave. I to zato što ih stočari sve češće kupuju na kredit - ako dug ne vrate, banka će se namiriti upravo prodajom tih životinja. U jednom konkretnom slučaju - garancija za dug po kreditu banci, vrednom 46.253 evra je zaloga nad čak 130 krava i teladi, 254 ovaca, 16 kobila, 19 pastuva, automobilom "opel astrom“, poljoprivrednom mašinom i traktorskom pumpom u kompletu sa korpom i crevom.

Osim krava, konja i ovaca, postoji i ugovor gde su pod zalogu stavljene - ćurke, i to 1.300 komada istovremeno. Naznačena je i njihova ukupna težina - 13 tona. Ovde je reč o dugu poljoprivredne farme prema proizvođaču stočne hrane za koji kupac garantuje već pomenutim pernatim životinjama...

Podaci APR pokazuju da najviše dugujemo - bankama. Oni se javljaju u čak 70,6 odsto registrovanih slučajeva. Preduzeća se u ulozi založnog poverioca javljaju u 20 odsto slučajeva, dok se država - Kao poverilac javlja u 5,5 odsto slučajava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

10 h

Podeli: