Kuljiš: Mere su prelomni događaj

Mere ekonomske konsolidacije Srbije predstavljaju prelomni događaj sudbonosnih razmera, ocenjuje hrvatski novinar i publicista Denis Kuljiš.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2014.

15:21

Default images

Kuljiš navodi da nakon mera koje su predstavljene, niko neće moći da tvrdi da su na Balkanu reforme neostvarive,

"Vučićev paket mera koncipirao je praktični um kao potopuno realan i realistički politički plan i ima gotovo istorijske reperkusije", piše Kuljiš u autorskom tekstu objavljenom na portalu banjalučkih Nezavisnih novina.

To, prema njegovim rečima, pokazuje da je i na Balkanu moguće dobiti podršku za restrukturiranje propale ekonomije državnog socijalizma.

"Niko više neće moći tvrditi da su reforme neostvarive na Balkanu", uveren je Kuljiš i ističe da je sasvim očigledno da će to isto i u Hrvatskoj i u Sloveniji sprovoditi stranke desnice, "čim se vrate na vlast".

A vratiće se, tvrdi on, i dodaje da su postkomunisti i levi liberali, koji su se 1990. pokazali nesposobnima da prihvate parlamentarnu demokratiju, danas, četvrt veka kasnije, postali prepreka uvođenju kapitalizma.

"Stoga će se opet naći pod točkovima istorije", kaže Kuljiš.

Vučić je, ističe Kuljiš, objasnio da Srbija, na putu u Evropu, ostaje u dobrim odnosima s Rusijom, kojoj neće uvoditi sankcije, jer se to ne isplati, dok osim evropskih nastoji privući i kineske investitore, pa premijer Li Kećijang dolazi u Beograd na veliku regionalnu konferenciju krajem godine.

"Znači - politički balans, nikakve geostrateške vizije i fantazme, istorijska prijateljstva i iracionalne srpske geostrateške kafanske ujudurme, nego neutralnost na spoljnom planu, koja će omogućiti totalni angažman na domaćem", naveo je Kuljiš.

Srbija, dakle, dodao je, pristupa reformama, a prema najavama srpskog premijera, reč je o "tvrdim" merama ekonomske restrikcije koje traže MMF i Svetska banka, ali u minimalnom opsegu, "što je već omogućilo smanjenje kreditnih kamata za tri puta, jer se ođednom stvara poslovni ambijent atraktivan za investitore - zemlja koja ne srlja u propast, nego ima stabilne i povoljne fiskalne parametre, može računati na investicije kad ih agresivno priziva, nudeći ”još dinar više nego što možete dobiti najpovoljnije bilo gde drugde u regionu”…

"Grinfild investicije, svež kapital, tu je ključ, a ne u uštedama i državnim investicijama, presipanju iz šupljeg u prazno, kao u Hrvatskoj, gde se infrastruktura gradi na dug, koji se neće nikad neće vratiti, pa će se ceste i sve ostalo morati prodati po cenama tri put nižim od uloženih svota, tek da se očuva elementarna likvidnost", smatra Kuljiš.

Kao najvažnije Kuljiš je označio to što je Vučić najavio rat javnom sektoru i državnim preduzećima s ciljem da zapošljavanje u privatnom sektoru postane unosnije nego ono u državnoj službi, gde su plate sada prosečno dva puta veće.

Gubitak oko 300.000 izgubljenih radnih mesta, objašnjava, pretrpeo je isključivo privatni sektor, dok su prihodi državnih službenika istovremeno rasli.

A kao najzanimljivije Kuljiš je izdvojio to što je Vučić rekao da "nesposobne kretene koji se nalaze na čelu državnih firmi neće menjati, pa onda čekati da ta nova administracija pokaže isti stepen nesposobnosti (i još ga kompromitiraju kao privrženici njegove vlastite, vladajuće stranke), nego da će ih sve redom smenjivati, bez obzira na stranačku afilijaciju, ako do kraja godine ne uplate 150 milijuna evra u državni budžet".

Napomenuo je i da je srpski premijer naveo da jedan od kandiata za direktore javnih preduzeća nije prošao psihološki test.

"To znači da u Srbiji imaju neki psihološki test, kojem podvrgavaju kandidate za državnu službu. Kad bismo se nekako domogli toga naučnog instrumenta, mogli bismo njime razmontirati dobar deo sadašnje hrvatske vlade. No, problemi nisu, naravno, kadrovski, reč je o temeljnim mračnim svojstvima balkanskog društva", naveo je Kuljiš.

On je dodao da državni socijalizam još živi u svim zemljama bivše Jugoslavije.

"No, Vučićevo obećanje, nacrt reforme, od koje on više ne može odustati, postaje fundamentalna činjenica koja će zauvek promeniti odnos snaga i političku dinamiku u regiji", naveo je Kuljiš i prozvao vlasti drugih država bivše Jugoslavije za koje kaže da se oni pravdaju da to ne mogu, jer narod neće.

"Ako to može Srbija posle Miloševića, Tita, Karađorđevića i "tri-četiri što svetska, što balkanska rata i ovog poslednjeg, repriznog, u kojem kao da je cela zlosretna istorija balkanskog dvadesetog veka promarširala unatrag – ako se i onde nešto može, dajte Hrvati i Slovenci, prestanite s izmotavanjem i priznajte da s vama upravljaju nesposobni političari i klijentelističke stranke".

"Pa sad ili ćete svi, ovim istim putem iz kaljuge, ili ćete se u njoj još jednom pokušati udaviti… A MMF vam nije Unprofor, koji će vas vaditi iz đubreta, nego morate sami", naveo je Kuljiš citirajući "najvećeg novinara svih vremena Bendžamina Frenklina koji je rekao: 'Bog pomaže onome ko sam sebi pomaže!'”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: