7 preduzeća a rupa od 51,4 mlrd RSD

Sedam javnih preduzeća, od 25 čiji je osnivač Republika, u 2013. godini napravilo je neto gubitak od 51,4 milijardi dinara, rečeno je u Ministarstvu finansija.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

15:08

Default images

Ubedljivo najveći gubitaš u protekoj godini je Srbijagas, koji je, kako je nedavno rekao prvi čovek tog preduzeća Dušan Bajatović, 2013. završilo u minusu od 40 milijardi dinara.

Podsečanja radi, u 2012. godini Srbijagas je imao gubitak od 37,3 milijarde dinara.

Među sedam najvećih gubitaša, prema podacima Ministarstva finansija, osim Srbijagasa su i Putevi Srbije, Resavica, Zavod za udžbenike, JP za skloništa, JP Emisiona tehnika i veze i JP Nuklearni objekti Srbije.

Kako navode u tom ministarstvu, Srbija ima i 665 javnih preduzeća koja obavljaju komunalnu delatnost, a čiji su osnivači Autonomna pokrajina ili jedinice lokalne samouprave. Među njima je 210 javnih komunalnih preduzeća napravilo prošle godine poslovni gubitak od 3,1 milijardu dinara.

"Za javna komunalna preduzeća iznosimo podatke o poslovnom gubitku a ne neto gubicima, zato što nemamo zvanične finansijske izveštaje koje predaju Agenciji za privredne registre i Centru za bonitet- bilans uspeha i bilans stanja", navode u Ministarstvu finansija.

Predsednik SNS Aleksandar Vučić kritikovao je ponašanje menadžmenta u javnim preduzećima, ističući da "oni ne rade za svoja privatna preduzeća već za državu".

Uprkos monopolskom položaju srpska javna preduzeća donose gubitke, naveo je Vučić posebno pominjući Srbijašume i Državnu lutriju Srbije.

Vučić je rekao i da država na ovaj ili onaj način upumpava 150 miliona evra u Železnice, a da preduzeće posluje s gubitkom te "železnicu de fakcto nemamo". Takva praksa mora da se prekine, rekao je i najavio da će tome doprineti uvođenje pofesionalnog menadzmenta u javna preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: