Srbija

Utorak, 08.04.2014.

08:37

"Od profita NIS-a ima i za državu"

Profit NIS-a dovoljno je veliki da ga je moguće deliti i kao dividendu i da Vlada Srbije kao akcionar očekuje da se bitan deo dobiti tako i podeli.

Izvor: Politika

Default images

To je izjavila ministarka energetike Zorana Mihajlović.

"Postoje naše obaveze prema 'Gaspromu' kao što su, na primer, dugovi 'Srbijagasa' i verujem da na ovaj način možemo rešavati probleme na obostrano zadovoljstvo", rekla je Zorana Mihajlović za Politiku.

Upitana da li su predstavnici Socijalističke partije Srbije u Vladi sprečavali takve zahteve, Zorana Mihajlović je odgovorila da nije reč o "nekakvim revizijama ugovora", nego o tome da je odnose uvek moguće unaprediti, i dodala da je u pitanju, između ostalog, odlučivanje o podeli dividende.

"Nama je stalo da NIS dobro posluje, da ostvaruje profit, jer je tako dobro i Srbiji, ali hajde da vidimo da li je moguće naći i zajedničke poslovne interese. Ja verujem da jeste", rekla je Zorana Mihajlović.

Navela je da je uvek moguće ostvariti kvalitetnije odnose sa investitorima, naročito u kompanijama u kojima je Srbija vlasnik udela, poput NIS-a, gde država ima 29 odsto akcija.

"NIS najviše puni budžet prihodima od akciza, što je zakonska obaveza i ne zavisi od toga ko je vlasnik kompanije. Ti prihodi čine više od dve trećine iznosa koji NIS uplati u budžet, a ostalo je rudna renta od tri odsto i porez na imovinu po stopi od 0,4 odsto, pri čemu veliki deo imovine nije uknjižen na NIS", rekla je Zorana Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Statistički izveštaj Banke za međunarodna poravnanja (Bank of International Settlements – BIS) za poslednji kvartal 2023, kao i godinu u celini, pokušava da sagleda protok gotovine kroz međubankarske sisteme u celom svetu.

8:31

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

13 h

Podeli: