Utorak, 08.04.2014.

08:37

"Od profita NIS-a ima i za državu"

Profit NIS-a dovoljno je veliki da ga je moguće deliti i kao dividendu i da Vlada Srbije kao akcionar očekuje da se bitan deo dobiti tako i podeli.

Izvor: Politika

"Od profita NIS-a ima i za državu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

POPKE - 53

pre 10 godina

Sasvim je prirodno logicno, i normalno da kompanije kao sto je NIS u kojima drzava ima odredjeni procenat vlasnistva, srazmerno tom procentu deo svog profita uplacuju drzavi. A ne kao sto je to do sada bi slucaj da ih drzava stalno dotira i pokriva njihove gubitke.

gas gas

pre 10 godina

S obzirom na to,kolike je gubitke ostvarilo preduzece Srbijagas od 2008.godine,na celu sa Dusanom Bajatovicem,jasno je da on nije sposoban da sprovede reforme u istom,niti moze ostati na rukovodecoj poziciji.

Srbin100%

pre 10 godina

Drzava sa punim pravom zahteva da na osnovu vlasnickog udela u NIS-u dobije odgovarajuci deo profita ili da se taj njen deo preusmeri na smanjenje dugovanja za isporuceni gas od Gasproma,sto bi verovatno bilo najbolje resenje u datoj situaciji

baka

pre 10 godina

Rezultati prethodnih izbora su pokazali da penzioneri veruju Aleksandru Vucicu i SNS-u.SPS i PUPS vise nisu glavni,niti jedini zastitnici interesa penzionera.

Stole

pre 10 godina

Normalno da ima za državu para, koliko su samo pare delili po svojim upravni odborima, a sve na račun državnog blaga, nafte. Pa zar su oni doneli tu naftu od svoje kuće, pa se ponašaju kao da je to njihovo vlasništvo.

РУДНА РЕНТА

pre 10 godina

Потребно је повећати вредност рудне ренте са 3% на 15%, тако би се за Српску нафту у Србији и Анголи (која вреди преко 1,5 МИЛИЈАРДЕ долара) добијало годишње 225 милиона долара, уместо садашњих 45 милиона.
Ко и Зашто Гаспрому поклања 180 МИЛИОНА долара годишње ?
Можда је боље раскинути уговор, па продавати српску нафту на берзи за 1,5 милијарди долара годишње.

економиста

pre 10 godina

Моје мишљење је да би требало измирити дуг Србија гаса према Газпром Њефту давањм одређеног дела власничких удела. Самим тим би веома вероватно набавна цена гаса пала, а могло би то предузеће да се доведе у ред јер би било више екстерне а и интерне контроле!

Ivan01

pre 10 godina

Kao vlasnik or 29% drzava treba da potrazuje svaki dinar profita koji je ostvaren od dana preuzimanja od strane Gasproma. Time ce i akcije koje gradjani imaju, vise vredeti.

elis

pre 10 godina

Vidi citam tu odgovore, i reklo bi se da smo kao nesto protiv Rusa. Nisam ja niti imam bilo sta protiv, ali kako brate da nas uvek ti neki nasi rodjeni uvrnu. To meni nije jasno, a mozda je to neka veca politika pa i to ne razumem.

czar

pre 10 godina

Pa realno trebalo bi od profita NIS-a (i još sličnih) da dosta ostane za državu. Ima naravno tu i štetnih ugovora. Nova Vlada treba da se ozbiljno pozabavi tim gigantima posebno koga postaviti na čelo.

Slana vodica i beli luk

pre 10 godina

@Voyager

Postoji cuveni slucaj "Dizalica" u Pancevackoj rafineriji neposredno pre dolaska Rusa. Naime, rafinerija je imala vozni park modernih dizalica koje su radile u krugu fabrike. U dilu direktori proglase te dizalice za nepotrebne, one se navodno prodaju privatniku (koji je povezan sa jednom od direktora), a onda Rafinerija privatnoj firmi placa ogroman zakup dizalica, koje u stvari nisu ni izasle kroz kapiju. Ili za usluge remonta angazovali su tajkunske firme, koji nisu ni imale potrebnu opremu, a koje su angazovale podizvodjace da za sitan novac urade posao. E, pa Rusi su to sve rasterali, a recimo sada oni koji su za sicu radili kao podizvodjaci, sada rade za pun iznos kao izvodjaci. I nema trange-frange: imas ugovor, nisi ispostovao rokove, kvalitet... nema love. Ako si ispostovao ugovor legne lova u punom iznosu tacno kao sat. Inace na sve plate se placaju puni doprinosi drzavi (nema plavih koverata i love ispod zita da se muva sa doprinosima i porezima), sto je skoro neverovatno u Srbiji. A radna disciplina kao u Svajcarskoj, kombinezoni, slemovi, testiranja na alkohol... a ne ko ranije kada smo znali da trecina smene izlazi kroz kapiju pripita. Cutis radis svojih 8 sati, plata redovna, prekovremeno ako ga ima redovno placeno. Ruse i ne vidis, oni komuniciraju samo sa pogonskim inzenjerima, nasim ljudima. Zna se ko sta radi.

miki

pre 10 godina

Jel zna neko kada ce akcije Nisa izaci na neku evropsku berzu (londonsku,varsavsku)tada cemo dobiti pravu vrednost akcije,jer je ova vrednost nerealno niska.

LOGIKA LOGIKA

pre 10 godina

Sasvim logično, ko je suvlasnik u odredjenom procentu toliko ima i prava na profit, pa i gradjani koji imaju NIS obveznice.
Tražiti sve unazad, nije NIS iznad zakona.

Ilija

pre 10 godina

Tako je, to je ta politika. Izmuzite jos to malo sto je ostalo, kakvi rusi, hoce da investiraju! Primenite srpski metod, muzi dok ne crkne, taman, neko drugi ce da bude na vlasti kada ti crkne.

Nemanja1

pre 10 godina

Dosta vise ponasanja kao da drzava nema ni 1% udela u NIS-u. 29% nije malo za ovakvu kompaniju, od te dobiti isplatiti dugove prema Gaspromu ili dati narodu.

NekoIzMase

pre 10 godina

Gospođo neobaveštena, NIS je isplatio dividendu za prošlu godinu !!!
Ne zamajavajte narod praznim pričama ....

Vidite šta je sa iznošenjem novca poslovanjem stranih banaka (uglavnom iz zapadnih zemalja), a u kojima Vlada i javna preduzeća (NIS recimo) drže depozite ...

NekoIzMase

pre 10 godina

Koliko je dividendi prošle godine isplatio FIAT ???
Ili se on ne spominje jer je suvlasnik firma iz EU ???

Kakva je to antiruska histerija u Vladi?

fifi

pre 10 godina

NIS je firma za koju stvarno treba potražiti razloge zbog čega loše posluje. Neverovatno ali realno da je ona poslovala sa gubicima.

nema više

pre 10 godina

Bajatović ne bi rekao tako, on bi rekao da od profita nema za državu već samo za njega.
(Aca P., 8. april 2014 09:02)
Zaboravili ste da je veliki deo kolača išao i na finansiranje firme zvane SPS-koalicija.

dragan

pre 10 godina

Kako nema efekata njenog rada pa eto recimo vetropark,smena Bajatovića,novi računi za kuniće zvane narod.Pošto ovi dugo neće biti na vlasti buduća vlada da nacionalizuje NIS A njihove ljude protera.Nemogu nam ništa jer smo okruženi NATO zemljama .Kod nas u klladionici 84% nedaje vladi više od 2g.

Branko

pre 10 godina

Ako ima profita za Ruse, mora biti i za Srbiju. Mi jesmo suvlasnici NIS-a i možemo odlučivati kako ćemo raspodeliti profit. Očigledno da do sada Srbija nije samostalno donosila odluku, već je način ulaganja prepuštala većinskom vlasniku. Nekad nam se interesi i poklapaju, ali ne uvek.

Nenad1

pre 10 godina

Rusi kao vecinski vlasnik ne treba da budu jedini koji se pitaju kako plasirati profit. Skoro trecina je vlasnistvo ove drzave, tj gradjana i treba preispitati politiku u kompaniji.

Slavko

pre 10 godina

Ministarka je kanda previdela da NIS od prošlog leta plaća državi dividendu od profita. Samo lane su dobili skoro 4 milijarde dinara (a primera radi 100% Sartida je prodato za manje para, tj. 20 miliona dolara...)
Tako da mislim da je pominjanje NISa u ovom kontekstu, pored toliko drugih problema sa prostorom za rešavanje, čisto skretanje fokusa...

GLOGOVAC

pre 10 godina

Do sada je kao po nepisanom pravilu sva velika preduzeća koja bila monopolisti na našem tržištu uvek su po nepisanom pravilu prikazivala da posluju sa gubitkom,a posle dele zaposlenima viškove i daju novac u privatne svrhe pojedinim političkim grupacijama ili pojedincima iz samog vrha vlasti,kako bi sebi obezbedili i dalje privilegije i izbegli plaćanje državi obaveza.Sada je tome došao kraj i siguran sam da će od sada sav taj skriveni novac završavati u kasi države,a ne u džepovima pojedinaca ili nekih interesnih grupica.

next

pre 10 godina

Ako se čita između redova izgleda da nova ministarka upoznaje NIS sa novom vladom i da se sada mito plaća naprednjacima,a ne socijalistima.Ministarka je u zadnje 2 godine toliko bila u medijima,toliko pričala,obećavala da ne znam kada stiže da radi svoj posao.Efekti njenog rada ne postoje.Niti jedan projekat ili posao iz oblasti energetike u prethodne dve godine nije započet,osim ako neko ne računa onaj incident sa Južnom toku,koji je služio u predizornoj kampanji.A poznato je da Srbija ima dobar energetski potencijal,ali to nikako nisu škriljci,već hidroenergija i energije vetra i sunca.

Voyager

pre 10 godina

Apsoputni ekonomski diletantizam i politicki voluntarizam. Prvo, gospodjo i onaj koji je ovu temu zapoceo: drzava Srbija je vlasnik 29% akcija, Vlada RS samo kao predstavnik drzave IMENUJE clanove upravnog odbora sa srpske strane. Ako ti clanovi vise ne zastupaju interese Vlade i "politicke partije na vlasti", imate sve mehanizme da ih smenite i postavite vase ljude. Dalje objasnjavam gospodji i onome: NISom upravlja Upravni odbor koji donosi odluke o raspodeli profita. Ako je upravni odbor doneo odluku o isplatni dividendi svi dobijaju (i dobili ste) onolliko koliko je ko vlasnik. Ne postoji ni jedna kompanija u svetu koja ce celokupni profit da podeli u dividende, jer ce onda staviti kljuc u bravu za nekoliko meseci. Sve kompanije imaju planove i projekte razvoja, naucno istrazivackih projekata i najvaznije, novih investicija. Draga neuka gospodjo, odakle nove investicije ako se podeli profit. Nije tacno da Rusija izvlaci ni jedan jedini evro profita NISa iz Srbije. Cak i ono sto bi bila njihova dividenda, kako kaze neuka gspodja, ostaje u Srbiji na racunima kompanije.

Apsolutna laz je da se novac izvlaci iz NISa preko raznoraznih agencija koje vode neke ruske zene. Rusi su uspeli da rasteraju mnogobrojne tajkunske firme koje su parazitirale na racun NISa. Mogu cifre da iznosim. Recimo, za ogromne iznose su kupovani nepotrebni delovi od domacih tajkuna, a stvarno potrebni delovi nisu postojali. Plata u Rafineriji - SSS od 600-750E. O ucescu NISa u BDP necu ni da govorim.

raky

pre 10 godina

hocete reci da ostane i nakon sto NIS isplati Zvezdu???
bit ce da svi u Srbiji toce na NISu, bas kao sto koriste zvezdin prepaid kod Telekoma

никица

pre 10 godina

И од "НИС"-а, и од "Колубаре", и од "ЕПС"-а, кад то схватимо, и ту смањимо тошкове, возикање службених аутомобила, Србији можда једном и крене на боље.

vucko011

pre 10 godina

Sasvim je logično i normalno da kompanije u kojima država ima određeni procenat vlasništva, srazmerno tom procentu deo svog profita uplaćuju državi.

nidža

pre 10 godina

Matematika je jasna i egzaktna nauka! Samo ju treba dosledno primenjivati. Ne verujem da većinski vlasnik NIS-a ima išta protiv toga!

Bojan

pre 10 godina

Hoće samo sutra. Radnici NISa znaju najbolje kako se izvlače pare preko raznih agencija, koje drže ruske žene...
Zašto i dalje imamo najnižu rudnu rentu ?
Zašto su poklonjeni izvori nafte i gasa po Vojvodini?
Zašto...?

економиста

pre 10 godina

Моје мишљење је да би требало измирити дуг Србија гаса према Газпром Њефту давањм одређеног дела власничких удела. Самим тим би веома вероватно набавна цена гаса пала, а могло би то предузеће да се доведе у ред јер би било више екстерне а и интерне контроле!

fifi

pre 10 godina

NIS je firma za koju stvarno treba potražiti razloge zbog čega loše posluje. Neverovatno ali realno da je ona poslovala sa gubicima.

Voyager

pre 10 godina

Apsoputni ekonomski diletantizam i politicki voluntarizam. Prvo, gospodjo i onaj koji je ovu temu zapoceo: drzava Srbija je vlasnik 29% akcija, Vlada RS samo kao predstavnik drzave IMENUJE clanove upravnog odbora sa srpske strane. Ako ti clanovi vise ne zastupaju interese Vlade i "politicke partije na vlasti", imate sve mehanizme da ih smenite i postavite vase ljude. Dalje objasnjavam gospodji i onome: NISom upravlja Upravni odbor koji donosi odluke o raspodeli profita. Ako je upravni odbor doneo odluku o isplatni dividendi svi dobijaju (i dobili ste) onolliko koliko je ko vlasnik. Ne postoji ni jedna kompanija u svetu koja ce celokupni profit da podeli u dividende, jer ce onda staviti kljuc u bravu za nekoliko meseci. Sve kompanije imaju planove i projekte razvoja, naucno istrazivackih projekata i najvaznije, novih investicija. Draga neuka gospodjo, odakle nove investicije ako se podeli profit. Nije tacno da Rusija izvlaci ni jedan jedini evro profita NISa iz Srbije. Cak i ono sto bi bila njihova dividenda, kako kaze neuka gspodja, ostaje u Srbiji na racunima kompanije.

Apsolutna laz je da se novac izvlaci iz NISa preko raznoraznih agencija koje vode neke ruske zene. Rusi su uspeli da rasteraju mnogobrojne tajkunske firme koje su parazitirale na racun NISa. Mogu cifre da iznosim. Recimo, za ogromne iznose su kupovani nepotrebni delovi od domacih tajkuna, a stvarno potrebni delovi nisu postojali. Plata u Rafineriji - SSS od 600-750E. O ucescu NISa u BDP necu ni da govorim.

czar

pre 10 godina

Pa realno trebalo bi od profita NIS-a (i još sličnih) da dosta ostane za državu. Ima naravno tu i štetnih ugovora. Nova Vlada treba da se ozbiljno pozabavi tim gigantima posebno koga postaviti na čelo.

LOGIKA LOGIKA

pre 10 godina

Sasvim logično, ko je suvlasnik u odredjenom procentu toliko ima i prava na profit, pa i gradjani koji imaju NIS obveznice.
Tražiti sve unazad, nije NIS iznad zakona.

GLOGOVAC

pre 10 godina

Do sada je kao po nepisanom pravilu sva velika preduzeća koja bila monopolisti na našem tržištu uvek su po nepisanom pravilu prikazivala da posluju sa gubitkom,a posle dele zaposlenima viškove i daju novac u privatne svrhe pojedinim političkim grupacijama ili pojedincima iz samog vrha vlasti,kako bi sebi obezbedili i dalje privilegije i izbegli plaćanje državi obaveza.Sada je tome došao kraj i siguran sam da će od sada sav taj skriveni novac završavati u kasi države,a ne u džepovima pojedinaca ili nekih interesnih grupica.

nema više

pre 10 godina

Bajatović ne bi rekao tako, on bi rekao da od profita nema za državu već samo za njega.
(Aca P., 8. april 2014 09:02)
Zaboravili ste da je veliki deo kolača išao i na finansiranje firme zvane SPS-koalicija.

vucko011

pre 10 godina

Sasvim je logično i normalno da kompanije u kojima država ima određeni procenat vlasništva, srazmerno tom procentu deo svog profita uplaćuju državi.

next

pre 10 godina

Ako se čita između redova izgleda da nova ministarka upoznaje NIS sa novom vladom i da se sada mito plaća naprednjacima,a ne socijalistima.Ministarka je u zadnje 2 godine toliko bila u medijima,toliko pričala,obećavala da ne znam kada stiže da radi svoj posao.Efekti njenog rada ne postoje.Niti jedan projekat ili posao iz oblasti energetike u prethodne dve godine nije započet,osim ako neko ne računa onaj incident sa Južnom toku,koji je služio u predizornoj kampanji.A poznato je da Srbija ima dobar energetski potencijal,ali to nikako nisu škriljci,već hidroenergija i energije vetra i sunca.

Nenad1

pre 10 godina

Rusi kao vecinski vlasnik ne treba da budu jedini koji se pitaju kako plasirati profit. Skoro trecina je vlasnistvo ove drzave, tj gradjana i treba preispitati politiku u kompaniji.

Branko

pre 10 godina

Ako ima profita za Ruse, mora biti i za Srbiju. Mi jesmo suvlasnici NIS-a i možemo odlučivati kako ćemo raspodeliti profit. Očigledno da do sada Srbija nije samostalno donosila odluku, već je način ulaganja prepuštala većinskom vlasniku. Nekad nam se interesi i poklapaju, ali ne uvek.

nidža

pre 10 godina

Matematika je jasna i egzaktna nauka! Samo ju treba dosledno primenjivati. Ne verujem da većinski vlasnik NIS-a ima išta protiv toga!

Ivan01

pre 10 godina

Kao vlasnik or 29% drzava treba da potrazuje svaki dinar profita koji je ostvaren od dana preuzimanja od strane Gasproma. Time ce i akcije koje gradjani imaju, vise vredeti.

Bojan

pre 10 godina

Hoće samo sutra. Radnici NISa znaju najbolje kako se izvlače pare preko raznih agencija, koje drže ruske žene...
Zašto i dalje imamo najnižu rudnu rentu ?
Zašto su poklonjeni izvori nafte i gasa po Vojvodini?
Zašto...?

Nemanja1

pre 10 godina

Dosta vise ponasanja kao da drzava nema ni 1% udela u NIS-u. 29% nije malo za ovakvu kompaniju, od te dobiti isplatiti dugove prema Gaspromu ili dati narodu.

Slavko

pre 10 godina

Ministarka je kanda previdela da NIS od prošlog leta plaća državi dividendu od profita. Samo lane su dobili skoro 4 milijarde dinara (a primera radi 100% Sartida je prodato za manje para, tj. 20 miliona dolara...)
Tako da mislim da je pominjanje NISa u ovom kontekstu, pored toliko drugih problema sa prostorom za rešavanje, čisto skretanje fokusa...

Slana vodica i beli luk

pre 10 godina

@Voyager

Postoji cuveni slucaj "Dizalica" u Pancevackoj rafineriji neposredno pre dolaska Rusa. Naime, rafinerija je imala vozni park modernih dizalica koje su radile u krugu fabrike. U dilu direktori proglase te dizalice za nepotrebne, one se navodno prodaju privatniku (koji je povezan sa jednom od direktora), a onda Rafinerija privatnoj firmi placa ogroman zakup dizalica, koje u stvari nisu ni izasle kroz kapiju. Ili za usluge remonta angazovali su tajkunske firme, koji nisu ni imale potrebnu opremu, a koje su angazovale podizvodjace da za sitan novac urade posao. E, pa Rusi su to sve rasterali, a recimo sada oni koji su za sicu radili kao podizvodjaci, sada rade za pun iznos kao izvodjaci. I nema trange-frange: imas ugovor, nisi ispostovao rokove, kvalitet... nema love. Ako si ispostovao ugovor legne lova u punom iznosu tacno kao sat. Inace na sve plate se placaju puni doprinosi drzavi (nema plavih koverata i love ispod zita da se muva sa doprinosima i porezima), sto je skoro neverovatno u Srbiji. A radna disciplina kao u Svajcarskoj, kombinezoni, slemovi, testiranja na alkohol... a ne ko ranije kada smo znali da trecina smene izlazi kroz kapiju pripita. Cutis radis svojih 8 sati, plata redovna, prekovremeno ako ga ima redovno placeno. Ruse i ne vidis, oni komuniciraju samo sa pogonskim inzenjerima, nasim ljudima. Zna se ko sta radi.

miki

pre 10 godina

Jel zna neko kada ce akcije Nisa izaci na neku evropsku berzu (londonsku,varsavsku)tada cemo dobiti pravu vrednost akcije,jer je ova vrednost nerealno niska.

raky

pre 10 godina

hocete reci da ostane i nakon sto NIS isplati Zvezdu???
bit ce da svi u Srbiji toce na NISu, bas kao sto koriste zvezdin prepaid kod Telekoma

NekoIzMase

pre 10 godina

Gospođo neobaveštena, NIS je isplatio dividendu za prošlu godinu !!!
Ne zamajavajte narod praznim pričama ....

Vidite šta je sa iznošenjem novca poslovanjem stranih banaka (uglavnom iz zapadnih zemalja), a u kojima Vlada i javna preduzeća (NIS recimo) drže depozite ...

NekoIzMase

pre 10 godina

Koliko je dividendi prošle godine isplatio FIAT ???
Ili se on ne spominje jer je suvlasnik firma iz EU ???

Kakva je to antiruska histerija u Vladi?

никица

pre 10 godina

И од "НИС"-а, и од "Колубаре", и од "ЕПС"-а, кад то схватимо, и ту смањимо тошкове, возикање службених аутомобила, Србији можда једном и крене на боље.

Ilija

pre 10 godina

Tako je, to je ta politika. Izmuzite jos to malo sto je ostalo, kakvi rusi, hoce da investiraju! Primenite srpski metod, muzi dok ne crkne, taman, neko drugi ce da bude na vlasti kada ti crkne.

elis

pre 10 godina

Vidi citam tu odgovore, i reklo bi se da smo kao nesto protiv Rusa. Nisam ja niti imam bilo sta protiv, ali kako brate da nas uvek ti neki nasi rodjeni uvrnu. To meni nije jasno, a mozda je to neka veca politika pa i to ne razumem.

dragan

pre 10 godina

Kako nema efekata njenog rada pa eto recimo vetropark,smena Bajatovića,novi računi za kuniće zvane narod.Pošto ovi dugo neće biti na vlasti buduća vlada da nacionalizuje NIS A njihove ljude protera.Nemogu nam ništa jer smo okruženi NATO zemljama .Kod nas u klladionici 84% nedaje vladi više od 2g.

РУДНА РЕНТА

pre 10 godina

Потребно је повећати вредност рудне ренте са 3% на 15%, тако би се за Српску нафту у Србији и Анголи (која вреди преко 1,5 МИЛИЈАРДЕ долара) добијало годишње 225 милиона долара, уместо садашњих 45 милиона.
Ко и Зашто Гаспрому поклања 180 МИЛИОНА долара годишње ?
Можда је боље раскинути уговор, па продавати српску нафту на берзи за 1,5 милијарди долара годишње.

Srbin100%

pre 10 godina

Drzava sa punim pravom zahteva da na osnovu vlasnickog udela u NIS-u dobije odgovarajuci deo profita ili da se taj njen deo preusmeri na smanjenje dugovanja za isporuceni gas od Gasproma,sto bi verovatno bilo najbolje resenje u datoj situaciji

Stole

pre 10 godina

Normalno da ima za državu para, koliko su samo pare delili po svojim upravni odborima, a sve na račun državnog blaga, nafte. Pa zar su oni doneli tu naftu od svoje kuće, pa se ponašaju kao da je to njihovo vlasništvo.

POPKE - 53

pre 10 godina

Sasvim je prirodno logicno, i normalno da kompanije kao sto je NIS u kojima drzava ima odredjeni procenat vlasnistva, srazmerno tom procentu deo svog profita uplacuju drzavi. A ne kao sto je to do sada bi slucaj da ih drzava stalno dotira i pokriva njihove gubitke.

baka

pre 10 godina

Rezultati prethodnih izbora su pokazali da penzioneri veruju Aleksandru Vucicu i SNS-u.SPS i PUPS vise nisu glavni,niti jedini zastitnici interesa penzionera.

gas gas

pre 10 godina

S obzirom na to,kolike je gubitke ostvarilo preduzece Srbijagas od 2008.godine,na celu sa Dusanom Bajatovicem,jasno je da on nije sposoban da sprovede reforme u istom,niti moze ostati na rukovodecoj poziciji.

next

pre 10 godina

Ako se čita između redova izgleda da nova ministarka upoznaje NIS sa novom vladom i da se sada mito plaća naprednjacima,a ne socijalistima.Ministarka je u zadnje 2 godine toliko bila u medijima,toliko pričala,obećavala da ne znam kada stiže da radi svoj posao.Efekti njenog rada ne postoje.Niti jedan projekat ili posao iz oblasti energetike u prethodne dve godine nije započet,osim ako neko ne računa onaj incident sa Južnom toku,koji je služio u predizornoj kampanji.A poznato je da Srbija ima dobar energetski potencijal,ali to nikako nisu škriljci,već hidroenergija i energije vetra i sunca.

Slavko

pre 10 godina

Ministarka je kanda previdela da NIS od prošlog leta plaća državi dividendu od profita. Samo lane su dobili skoro 4 milijarde dinara (a primera radi 100% Sartida je prodato za manje para, tj. 20 miliona dolara...)
Tako da mislim da je pominjanje NISa u ovom kontekstu, pored toliko drugih problema sa prostorom za rešavanje, čisto skretanje fokusa...

Bojan

pre 10 godina

Hoće samo sutra. Radnici NISa znaju najbolje kako se izvlače pare preko raznih agencija, koje drže ruske žene...
Zašto i dalje imamo najnižu rudnu rentu ?
Zašto su poklonjeni izvori nafte i gasa po Vojvodini?
Zašto...?

NekoIzMase

pre 10 godina

Koliko je dividendi prošle godine isplatio FIAT ???
Ili se on ne spominje jer je suvlasnik firma iz EU ???

Kakva je to antiruska histerija u Vladi?

Ilija

pre 10 godina

Tako je, to je ta politika. Izmuzite jos to malo sto je ostalo, kakvi rusi, hoce da investiraju! Primenite srpski metod, muzi dok ne crkne, taman, neko drugi ce da bude na vlasti kada ti crkne.

NekoIzMase

pre 10 godina

Gospođo neobaveštena, NIS je isplatio dividendu za prošlu godinu !!!
Ne zamajavajte narod praznim pričama ....

Vidite šta je sa iznošenjem novca poslovanjem stranih banaka (uglavnom iz zapadnih zemalja), a u kojima Vlada i javna preduzeća (NIS recimo) drže depozite ...

Nemanja1

pre 10 godina

Dosta vise ponasanja kao da drzava nema ni 1% udela u NIS-u. 29% nije malo za ovakvu kompaniju, od te dobiti isplatiti dugove prema Gaspromu ili dati narodu.

dragan

pre 10 godina

Kako nema efekata njenog rada pa eto recimo vetropark,smena Bajatovića,novi računi za kuniće zvane narod.Pošto ovi dugo neće biti na vlasti buduća vlada da nacionalizuje NIS A njihove ljude protera.Nemogu nam ništa jer smo okruženi NATO zemljama .Kod nas u klladionici 84% nedaje vladi više od 2g.

elis

pre 10 godina

Vidi citam tu odgovore, i reklo bi se da smo kao nesto protiv Rusa. Nisam ja niti imam bilo sta protiv, ali kako brate da nas uvek ti neki nasi rodjeni uvrnu. To meni nije jasno, a mozda je to neka veca politika pa i to ne razumem.

raky

pre 10 godina

hocete reci da ostane i nakon sto NIS isplati Zvezdu???
bit ce da svi u Srbiji toce na NISu, bas kao sto koriste zvezdin prepaid kod Telekoma

miki

pre 10 godina

Jel zna neko kada ce akcije Nisa izaci na neku evropsku berzu (londonsku,varsavsku)tada cemo dobiti pravu vrednost akcije,jer je ova vrednost nerealno niska.

vucko011

pre 10 godina

Sasvim je logično i normalno da kompanije u kojima država ima određeni procenat vlasništva, srazmerno tom procentu deo svog profita uplaćuju državi.

GLOGOVAC

pre 10 godina

Do sada je kao po nepisanom pravilu sva velika preduzeća koja bila monopolisti na našem tržištu uvek su po nepisanom pravilu prikazivala da posluju sa gubitkom,a posle dele zaposlenima viškove i daju novac u privatne svrhe pojedinim političkim grupacijama ili pojedincima iz samog vrha vlasti,kako bi sebi obezbedili i dalje privilegije i izbegli plaćanje državi obaveza.Sada je tome došao kraj i siguran sam da će od sada sav taj skriveni novac završavati u kasi države,a ne u džepovima pojedinaca ili nekih interesnih grupica.

nidža

pre 10 godina

Matematika je jasna i egzaktna nauka! Samo ju treba dosledno primenjivati. Ne verujem da većinski vlasnik NIS-a ima išta protiv toga!

fifi

pre 10 godina

NIS je firma za koju stvarno treba potražiti razloge zbog čega loše posluje. Neverovatno ali realno da je ona poslovala sa gubicima.

Voyager

pre 10 godina

Apsoputni ekonomski diletantizam i politicki voluntarizam. Prvo, gospodjo i onaj koji je ovu temu zapoceo: drzava Srbija je vlasnik 29% akcija, Vlada RS samo kao predstavnik drzave IMENUJE clanove upravnog odbora sa srpske strane. Ako ti clanovi vise ne zastupaju interese Vlade i "politicke partije na vlasti", imate sve mehanizme da ih smenite i postavite vase ljude. Dalje objasnjavam gospodji i onome: NISom upravlja Upravni odbor koji donosi odluke o raspodeli profita. Ako je upravni odbor doneo odluku o isplatni dividendi svi dobijaju (i dobili ste) onolliko koliko je ko vlasnik. Ne postoji ni jedna kompanija u svetu koja ce celokupni profit da podeli u dividende, jer ce onda staviti kljuc u bravu za nekoliko meseci. Sve kompanije imaju planove i projekte razvoja, naucno istrazivackih projekata i najvaznije, novih investicija. Draga neuka gospodjo, odakle nove investicije ako se podeli profit. Nije tacno da Rusija izvlaci ni jedan jedini evro profita NISa iz Srbije. Cak i ono sto bi bila njihova dividenda, kako kaze neuka gspodja, ostaje u Srbiji na racunima kompanije.

Apsolutna laz je da se novac izvlaci iz NISa preko raznoraznih agencija koje vode neke ruske zene. Rusi su uspeli da rasteraju mnogobrojne tajkunske firme koje su parazitirale na racun NISa. Mogu cifre da iznosim. Recimo, za ogromne iznose su kupovani nepotrebni delovi od domacih tajkuna, a stvarno potrebni delovi nisu postojali. Plata u Rafineriji - SSS od 600-750E. O ucescu NISa u BDP necu ni da govorim.

czar

pre 10 godina

Pa realno trebalo bi od profita NIS-a (i još sličnih) da dosta ostane za državu. Ima naravno tu i štetnih ugovora. Nova Vlada treba da se ozbiljno pozabavi tim gigantima posebno koga postaviti na čelo.

LOGIKA LOGIKA

pre 10 godina

Sasvim logično, ko je suvlasnik u odredjenom procentu toliko ima i prava na profit, pa i gradjani koji imaju NIS obveznice.
Tražiti sve unazad, nije NIS iznad zakona.

Slana vodica i beli luk

pre 10 godina

@Voyager

Postoji cuveni slucaj "Dizalica" u Pancevackoj rafineriji neposredno pre dolaska Rusa. Naime, rafinerija je imala vozni park modernih dizalica koje su radile u krugu fabrike. U dilu direktori proglase te dizalice za nepotrebne, one se navodno prodaju privatniku (koji je povezan sa jednom od direktora), a onda Rafinerija privatnoj firmi placa ogroman zakup dizalica, koje u stvari nisu ni izasle kroz kapiju. Ili za usluge remonta angazovali su tajkunske firme, koji nisu ni imale potrebnu opremu, a koje su angazovale podizvodjace da za sitan novac urade posao. E, pa Rusi su to sve rasterali, a recimo sada oni koji su za sicu radili kao podizvodjaci, sada rade za pun iznos kao izvodjaci. I nema trange-frange: imas ugovor, nisi ispostovao rokove, kvalitet... nema love. Ako si ispostovao ugovor legne lova u punom iznosu tacno kao sat. Inace na sve plate se placaju puni doprinosi drzavi (nema plavih koverata i love ispod zita da se muva sa doprinosima i porezima), sto je skoro neverovatno u Srbiji. A radna disciplina kao u Svajcarskoj, kombinezoni, slemovi, testiranja na alkohol... a ne ko ranije kada smo znali da trecina smene izlazi kroz kapiju pripita. Cutis radis svojih 8 sati, plata redovna, prekovremeno ako ga ima redovno placeno. Ruse i ne vidis, oni komuniciraju samo sa pogonskim inzenjerima, nasim ljudima. Zna se ko sta radi.

Ivan01

pre 10 godina

Kao vlasnik or 29% drzava treba da potrazuje svaki dinar profita koji je ostvaren od dana preuzimanja od strane Gasproma. Time ce i akcije koje gradjani imaju, vise vredeti.

никица

pre 10 godina

И од "НИС"-а, и од "Колубаре", и од "ЕПС"-а, кад то схватимо, и ту смањимо тошкове, возикање службених аутомобила, Србији можда једном и крене на боље.

економиста

pre 10 godina

Моје мишљење је да би требало измирити дуг Србија гаса према Газпром Њефту давањм одређеног дела власничких удела. Самим тим би веома вероватно набавна цена гаса пала, а могло би то предузеће да се доведе у ред јер би било више екстерне а и интерне контроле!

РУДНА РЕНТА

pre 10 godina

Потребно је повећати вредност рудне ренте са 3% на 15%, тако би се за Српску нафту у Србији и Анголи (која вреди преко 1,5 МИЛИЈАРДЕ долара) добијало годишње 225 милиона долара, уместо садашњих 45 милиона.
Ко и Зашто Гаспрому поклања 180 МИЛИОНА долара годишње ?
Можда је боље раскинути уговор, па продавати српску нафту на берзи за 1,5 милијарди долара годишње.

Branko

pre 10 godina

Ako ima profita za Ruse, mora biti i za Srbiju. Mi jesmo suvlasnici NIS-a i možemo odlučivati kako ćemo raspodeliti profit. Očigledno da do sada Srbija nije samostalno donosila odluku, već je način ulaganja prepuštala većinskom vlasniku. Nekad nam se interesi i poklapaju, ali ne uvek.

Nenad1

pre 10 godina

Rusi kao vecinski vlasnik ne treba da budu jedini koji se pitaju kako plasirati profit. Skoro trecina je vlasnistvo ove drzave, tj gradjana i treba preispitati politiku u kompaniji.

nema više

pre 10 godina

Bajatović ne bi rekao tako, on bi rekao da od profita nema za državu već samo za njega.
(Aca P., 8. april 2014 09:02)
Zaboravili ste da je veliki deo kolača išao i na finansiranje firme zvane SPS-koalicija.

Stole

pre 10 godina

Normalno da ima za državu para, koliko su samo pare delili po svojim upravni odborima, a sve na račun državnog blaga, nafte. Pa zar su oni doneli tu naftu od svoje kuće, pa se ponašaju kao da je to njihovo vlasništvo.

baka

pre 10 godina

Rezultati prethodnih izbora su pokazali da penzioneri veruju Aleksandru Vucicu i SNS-u.SPS i PUPS vise nisu glavni,niti jedini zastitnici interesa penzionera.

Srbin100%

pre 10 godina

Drzava sa punim pravom zahteva da na osnovu vlasnickog udela u NIS-u dobije odgovarajuci deo profita ili da se taj njen deo preusmeri na smanjenje dugovanja za isporuceni gas od Gasproma,sto bi verovatno bilo najbolje resenje u datoj situaciji

gas gas

pre 10 godina

S obzirom na to,kolike je gubitke ostvarilo preduzece Srbijagas od 2008.godine,na celu sa Dusanom Bajatovicem,jasno je da on nije sposoban da sprovede reforme u istom,niti moze ostati na rukovodecoj poziciji.

POPKE - 53

pre 10 godina

Sasvim je prirodno logicno, i normalno da kompanije kao sto je NIS u kojima drzava ima odredjeni procenat vlasnistva, srazmerno tom procentu deo svog profita uplacuju drzavi. A ne kao sto je to do sada bi slucaj da ih drzava stalno dotira i pokriva njihove gubitke.