Vozačku dozvolu plaćaju dva puta?

Svi koji do 25. januara ne polože vozački, moraće ponovo na obuku po novoj tarifi.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2012.

11:38

Default images

Polaznici strahuju da zbog navale u auto-školama neće stići da završe obuku po starom sistemu.

Navala na auto-škole, nastala zbog prelaska na novi, duži i skuplji sistem obuke vozača, najveći problem mogla bi da napravi upravo - kandidatima.

Auto-škole ovih dana upisuju polaznika do maksimuma svojih kapaciteta, a sve češće se pominje da neke škole upisuju i više učenika nego što mogu da postignu odnosno da završe obuku i polaganje do 25. januara 2013. godine, što je krajnji rok.

Tako bi moglo da se desi da nemali broj polaznika bude primoran da ponovo krene na obuku, a časove i polaganje još jednom plati, ovog puta po novoj tarifi. Auto-škole imaju rok do 25. oktobra da upisuju kandidate po starom sistemu, a svi koji se do tada upišu imaju najviše tri meseca da završe obuku i polože vožnju.

Ukoliko ne uspeju moraće da prođu obuku po novom sistemu što znači da će umesto 20 časova vožnje imati 40 teorijskih i 40 praktičnih časova, poseban ispit iz prve pomoći i da će sve to morati da plate po novoj tarifi. Iako Vlada još nije propisala cenu, spekuliše se da će obuka koštati i do 90.000 dinara, što je najmanje tri puta više nego sada. Donošenje novih pravilnika o obuci vozača odlagalo se mesecima, ali je konačan početak njihove primene ipak stvorio neverovatne gužve u auto-školama.

"Odgovornost za broj upisanih kandidata je na vlasnicima auto-škola", kaže Petar Rašeta, sekretar Zajednice auto-škola Srbije.

"Nemoralno je i neodgovorno da obećavaju polaznicima da će završiti obuku i polaganje po starom ukoliko to ne mogu da ostvare. Ipak, mislim da toga neće biti osim u nekim slučajevima kada, na primer, škola iznenada ostane bez instruktora, a kapaciteti su im maksimalno popunjeni".

Rašeta objašnjava da ogromnu većinu kandidata koji se sada upisuju u auto-škole čine šesnaestogodišnjaci i smatra da je MUP napravio veliku grešku što je prvo usvojio pravilnik koji je snizio donju starosnu granicu za vozače, a tek onda novi propis o njihovoj obuci.

"Mi smo, tako, već mesecima primorani da obučavamo decu po sistemu koji je dokazano loš" , kaže Rašeta.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da će gužva u auto-školama dodatno smanjiti kvalitet obuke za veliki broj, uglavnom maloletnih polaznika.

"Već sada imamo u sistemu veliki broj vozača uzrasta između 16 i 19 godina koji su nedovoljno spremni seli za volan" - kaže Okanović.

"Neko namerno prenosi glasine da će obuka biti nekoliko puta skuplja i forsira tu priču kako bi se stvorile gužve u auto-školama. Obuka će, naravno, biti skuplja, ali mislim da su priče o ceni od hiljadu evra nerealne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: