Srbija

Sreda, 16.05.2012.

12:49

Šoškić: Reforme odmah ili ode dinar

Dinar bi bio oslabljen ako bi nova vlada Srbije odlagala reforme koje treba da doprinesu povećanju prihoda i smanjenju budžetskih rashoda, kaže Dejan Šoškić.

Izvor: Beta, NIN

Default images

Guverner Narodne banke Srbije je za novi broj nedeljnika NIN rekao da situacija u Grčkoj i novi odnosi između Francuske i Nemačke mogu da imaju ozbiljne posledice na tržišne uslove finansiranja javnih dugova u Evropi, ali i zemalja poput Srbije.

Otuda je, kako je ukazao guverner, potreba za brzinom i ozbiljnošću fiskalnih reformi u Srbiji dodatno naglašena. "NBS je dužna da racionalno upravlja deviznim rezervama i politika skupog kupovanja stabilnosti intervencijama iz deviznih rezervi moguća je samo u ograničenom vremenskom periodu i ima smisla samo kao 'premošćavanje' do odlučnih i brzih reformi budžetskih prihoda i rashoda naše zemlje", precizirao je Šoškić.

Komentarišući činjenicu da je NBS od početka godine na deviznom tržištu prodala više od 760 miliona evra i da je uprkos tome domaća valuta oslabila, guverner je istakao da je poslednjih nekoliko meseci NBS aktivnije prisutna na deviznom tržištu "radi sprečavanja prekomernih dnevnih fluktuacija, ali i radi sprečavanja većeg prelivanja deprecijacije kursa dinara u rast domaćih cena i u smanjivanje sposobnosti izmirivanja obaveza stanovništva i privrede, odnosno radi zaštite finansijske stabilnosti u zemlji".

On je podsetio da se ostvarila procena NBS da će se odlaganje pozitivne revizije aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom odraziti i na deprecijacijske pritiske na dinar.

"Istovremeno smo imali povlačenje jednog značajnog investitora iz naše zemlje, dve veće dokapitalizacije velikih kompanija u Srbiji, manji izvoz i veći uvoz zbog klimatskih okolnosti u februaru i rast finansijskih rizika zbog faze političkog ciklusa u zemlji. Sve to je pojačalo deprecijacijske pritiske na našu valutu", istakao je Šoškić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: