Korejska fabrika u Novoj Pazovi

Fabrika izolacionog materijala za građevinarstvo "Meken Evropa tek" otvorena je večeras u industrijskoj zoni Nove Pazove.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 15.03.2012.

21:00

Default images

Ukupna vrednost investicije "Meken Evropa teka" procenjena je na četiri miliona evra.

Kompanija "Meken Evropa tek", koja je osnovana sredinom prošle godine kao zajednički poduhvat južnokorejskoj "Meken IPC" i firme "Evropa ineks", trenutno zapošljava 35 ljudi, a do kraja 2013. trebalo bi da zaposli još 60 radnika, najavljeno je na otvaranju.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je na otvaranju da će fabrika proizvoditi najčistiji i ekološki najprihvatljiviji izolacioni materijal koji će se koristiti u građevinarstvu.

"Investicija 'Mecen Evropa teka', koja će uposliti nekoliko desetina ljudi, model je budućeg razvoja zemlje, a to su male fabrike sa nekoliko desetina zaposlenih", rekao je Dulić.

Predsednik opštine Stara Pazova Goran Jović rekao je da je u toj opštini u prethodne tri godine otvoreno oko 2.500 radnih mesta, čime je lokalna privreda uspela delimično da niveliše broj otpuštenih.

On je dodao da bi do kraja godine u toj opštini trebalo da bude otvoreno 1.700 radnih mesta.

Fabrika će proizvoditi izolacioni materijal pod imenom izomet, koji ima svojstva da smanji utrošak energije, izoluje od vlage i pet puta je tanji od drugih standardnih materijala iste namene.

Izomet je zvučni, toplotni, vodootporni izolator i ima primenu u građevinarstvu, ali i u autoindustriji i klimatizaciji. Od izometa se mogu izrađivati igračke, torbe, razne vrste prostirki i druga roba široke potrošnje, rečeno je u Novoj Pazovi.

Materijal nema nikakvo štetno dejstvo na životnu sredinu, a, kako je navedeno, moguće ga je u potpunosti reciklirati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

19 h

Podeli: