Đilas: Beograd će finansirati metro

Odbornici Skupštine grada prihvatili su informaciju o realizaciji projekta “Beogradski Metro”, koja predviđa da radovi na izgradnji metroa počnu za dve godine.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 06.10.2011.

12:00

Default images

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izrazio je nadu da će taj projekat na kraju biti tačka oko koje će se saglasiti svi, bez obzira na stranačku pripadnost.

Đilas je kazao da će okvirna vrednost izgradnje metroa biti poznata tek pošto bude gotova studija izvodljivosti i da glavni grad ima kapaciteta da finansira izgradnju podzemne železnice.

On je rekao da će studija precizirati sve detalje tog projekta i da do tada neće biti poznato koliko će Beograd koštati njegova realizacija.

Đilas je na kraju rasprave u Skupštini grada odbacio primedbe opozicije o novom zaduživanju Beograda zbog metroa, navodeći da Beograd nema problema da vraća kredite koje je uzeo. “Moj plan je i nadam se da ću za to imati podršku i ove i naredne skupštine da finansiranje beogradskog metroa bude samo posao Beograda i Beograđana”, rekao je Đilas.

U okviru usvojene informacije odbornici su prihvatili i Memorandum o razumevanju kojim će biti definisana saradnja između Beograda i francuske kompanije “Alstom Transport” na izgradnji metroa.

Na osnovu Memoranduma, grad će sa francuskom kompanijom “Egis Rail” zaključiti ugovor o izradi studije izvodljivosti za izgradnju prve linije metroa od Ustaničke ulice do Zemuna, koja bi prema najavama, trebala da bude završena 2017. godine.

Odbornici Skupštine grada Beograda bili su saglasni da je Beogradu neophodan metro, s tim da su se odbornici opozicione SRS i DS S protivili predloženom rešenju za metro, jer ga smatraju skupim i nedovoljnim za višemilionski grad.

Odbornik Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović je istakao da se svi slažu da treba da postoji metro, ali da će se grad predloženim projektom još više zadužiti, a neće dobiti dobar metro.

Šef odborničke grupe Liberalno demokratske partije Dejan Ranđić je ocenio da niko nema razloga da ne prihvati projekat o metrou.

Prredsednik Skupštine grada Aleksandar Antić je istakao da Beograd mora da počne da razmišlja o svom razvoju "da ne bi postao dvomilionska neuređena palanka".

"Danas povlačimo jedan od važnijih koraka u vezi sa projektom metroa, a svi se slažemo da je neophodan", rekao je on.

Vladajuća većina je ukazala na značaj usvajanja informacije o izgradnji metroa, o kojoj Skupština grada danas debatuje, jer je smatra prvim korakom u realizaciji tog projekta. Đilas je na početku rasprave izjavio da projekat izgradnje metroa u glavnom gradu Srbije nije predizborni projekat.

Đilas je objasnio da taj projekat neće biti završen do proleća naredne godine, kada budu bili održani izbori. Đilas je apelovao na sve odbornike, bez obzira da li su na strani vlasti ili opozicije, da projekat izgradnje metroa bude zajednički, budući da je reč o najvažnijem infrastrukturnom projektu u poslednjih nekoliko decenija.

“Apelujem na sve odbornike da ovo bude zajednički projekat i da jednog dana kada bude završen kažemo da smo svi bili deo priče koja je rešila problem saobraćaja u Beogradu”, istakao je Đilas.

Prema rečima Đilasa, najvažnije u Memorandumu je spremnost Francuske da sa tri miliona evra finansira izradu studije o izvodljivosti izgradnje metroa.

"Postavili smo naše uslove jer nećemo da na osnovu te donacije neko sebi obezbedi siguran posao u izgradnji metroa", rekao je gradonačelnik.

Đilas je dodao da bi se sporazumom Srbije i Francuske definisala i kompanija za izradu studije izvodljivosti, a predlog je da to bude projektanska kuća "Ižis rejl" (Egis rail).

Takođe bi, kako je rekao Đilas, francuska kompaniji "Alstrom transport" dobila ekskluzivno pravo za isporuku vozova i elektro-opreme metroa u naredne dve godine.

On je naveo da Memorandum o razumevanju Srbije i Francuske predviđa tri mogućnosti finansiranja izgradnje metroa, medju kojima je, prema rečima Djilasa, konsecija najpovoljnija. Gradonačelnik je medjutim ukazao da u tom pogledu "nije optimisa" zbog svetske privredne krize.
Druga mogućnost, kako je objasnio, je da Francuska, uz ulog od 500 miliona evra, finansira građevinske radove, dok je treća, najrealnija, da, ukoliko bude postignut dogovor sa Francuskom o ceni vozova i elektro-opreme, Srbija, uz kredit od 150 miliona evra, sama izabere izvodjače građevinskih radova.

Đilas je naveo da su okvirne trase metroa poznate, ali da će posle izrade studije izvodljivosti biti precizirani svi detalji prve linije - od granice Novog Beograda i Zemuna do "vrha" Bulevara Kralja Aleksandra.

"Naravno da prva linija metroa neće rešiti saobraćajne probleme u Beogradu", rekao je Đilas i dodao da izgradnja metroa nije predizborni projekat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

161 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: