Vlada zajmovima krpi rupe u budžetu

Vlada će, nakon što parlament potvrdi mogućnost zaduživanja kod domaćih komercijalnih banaka, potpisati ugovore o zaduživanju radi pokrića dela deficita budžeta

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.11.2010.

00:11

Default images

Prema tim ugovorima, Vlada Srbije se zadužuje kod domaćih komercijalnih banaka u ukupnom iznosu od 250 miliona evra.

U pitanju su zaduživanja na pet godina, uz, na godinu dana odloženo plaćanje rata. Stope koje će država morati da plati nisu, čini se, ni malo povoljne-

Mada će Vlada uzimati pozajmice od više banaka, pa samim tim i po različitim uslovima, u proseku će za sprečavanje rupa u budžetu, morati da plati kamatu koja u proseku danas iznosi oko 6,3 odsto.

Kamate nisu fiksne u potpunosti, već su sve, jednim delom vezane za tromesečnu referentu kamatnu stopu za zaduživanje u evrima, a koja je trenutno oko 1,02 odsto. Uz kamatu, Vlada, ovim aranžmanom, plaća i troškove obrade i puštanja kredita u visini od 0,5 odsto od iznosa kredita, a što ukupno državu, u ovom slučaju, košta oko milion evra.

Uslov da se sa poslovnim banakama uopšte uđe u razgovore bio je da Vlada ima mogućnost da pozajmljeni iznos vrati i ranije, ali bez naplate bilo kakvih troškova od strane banaka - naglašavaju u Vladi i dodaju da će se taj novac iskoristiti za finansiranje budžetskog deficita, kao i za refinansiranje starih dugova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: