Srbija

Subota, 02.03.2024.

10:32

Vučić: Srbija je prva u regionu po visini plata VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija prva zemlja u regionu po visini plata.

Izvor: Tanjug

Vučić: Srbija je prva u regionu po visini plata VIDEO
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIÆ/ nr

"U decembru 2023. godine prosečna plata je bila 812 evra, očekujemo da u martu bude 855 evra plus", rekao je Vučić.

Vučić je govoreći o ekonomiji u Srbiji, naveo da je potrebno da se nastavi ulaganje, poput otvaranja naučno tehnoloških parkova.

"Moramo da ulažemo u znanje naših ljudi", rekao je Vučić.

"Kada sam postao predsednik, Srbija je delila treće i četvrto mesto po visini plate. Ispred nas je bila 2014. godine Crna Gora, imali su 490 evra prosečnu neto platu. Srbija je imala 330 evra. BiH je imala 374, a Makedonija 320 evra platu. Delili smo treće i četvrto mesto. Decembar 2023. godine, Srbija je imala 812 evra prosečnu platu, očekujemo da u martu, ona bude 855 i više. U decembru nismo imali povećanje minimalca, nismo imali povećanje zarada, što nam sve dolazi na ovih 812 evra. Crna Gora je u januaru imala 819 evra prosečnu platu, 35 evra ispod Srbije, a bili su 50 odsto ispred nas pre 10 godina. Stopa javnog duga Srbije je 50 odsto niža danas od stope Crne Gore. Sa deobe 3. i 4. mesta, prvi smo u regionu po visini plata. U decembru je 842 evra imala Bugarska, dali smo se u trk i da prestignemo Bugarsku, Rumunija je imala 1.019 i to nam je sada cilj, da prestignemo i njih", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je od velikog značaja ono što Srbija radi po pitanju "Zelenih koridora". Vučić je dodao i da očekuje da će strane investicije ove godine premašiti pet miliona evra.

"Za nas je od strahovito velikog značaja ovo što radimo po pitanju zelenih koridora. Očekujemo da strane investicije ove godine premaše pet miliona evra. Mađarska je malo ispred nas, Rumunija 2,8 milijardi. Ne zaboravite da nemamo more i nemamo ulaganja u velike hotele, poslovne prostore na morskoj obali kao što ima dobar deo zemalja u okruženju", rekao je Vučić.

Od prvog marta zvanično je uspostavljeno jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

"Portali E-uprave tri države su povezani sada posebnom uslugom i povezana su tržišta rada. Sa Albanijom i Severnom Makedonijom, ko radi u Beogradu moći će jednako da radi i u Skoplju i u Tirani", rekao je Vučić.

On je istakao da bi inflacija u Srbiji bila manja da nije bilo problema sa naftom, ali i da će inflacija nastaviti da pada.

"U ovom trenutku imamo 548 kubnih metara u rezervi. Sa naftom imamo mnogo problema i zbog Huta, a sa nama to nema nikakve veze. Da nismo imali problema sa naftom, inflacija bi bila manja, nastaviće da pada. Jedini problem je cena nafte zbog svetskih okolnosti", rekao je Vučić.

Vučić se osvrnuo i na izgradnju puteva koji će biti završeni do izložbe Ekspo 2027.  

Kako je naveo, do kraja godine će biti završeno 54 kilometara puta Šabac-Loznica i 19,7 kilometara Kruševac-Trstenik.  

"Takođe će biti završena deonica puta Valjevo-Divci. Dobra vest je i da ćemo završiti još 11 kilometara Dunavskog koridora", rekao je on.  

Vučić je istakao da će građanima do kraja biti dostupna i brza pruga Beograd-Subotica kojom će od jednog do drugog grada stizati za sat i deset minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

17 h

Podeli: