Vesić najavio: Ukidanje – do aprila ili maja

Konverzija uz naknadu prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem biće ukinuta najverovatnije do aprila ili maja.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.02.2023.

11:36

Vesić najavio: Ukidanje – do aprila ili maja
Ilustracija: Shutterstock/Bannafarsai_Stock

To je najavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Ministar je rekao Tanjugu da je u toku javna rasprava o nacrtu izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, koja će trajati do 20. februara i istakao da je cilj, pre svega, da se obezbedi veća transparentnost i smanjenje korupcije u izadavanju građevinskih dozvola i uvođenje kraćih rokova za izdavanje dozvola, omogućavanja novih investicija i povećana zaštita prirodnih i zaštićenih kulturnih područja.

"Kako se više ne bi događalo da se ruše objekti pod zaštitom. Takođe, uvode se i elementi 'zelene gradnje' i ovo će biti do sada najekološkiji zakon, a doneće i rešavanje nekih problema koje je izazvala konverzija uz naknadu.

Na pitanje da li će konverzija uz naknadu biti ukinuta ove godine, Vesić je rekao:

"Ako mene pitate nadam se da će biti ukinuta u narednih nekoliko meseci, do aprila ili maja, ali ne odlučujem samo ja o tome. Imamo potpunu podršku i premijerke i ministra finansija za ukidanje konverzije uz nakadu, jer oni razumeju kakve to efekte imati po budžet. Svi koji se odgovorno bave u Srbiji BDP-om i investiranjem znaju koliko je to važno. Imamo potpuno jedinstven stav. Razumem da se neko buni protiv toga, a posebno oni koji su uveli zakon - 2009. godine", rekao je Vesić.

Kaže da ne razume primedbe da će ukidanjem Zakona o konverziji uz naknadu, država ostati bez milijardi evra do naknade.

"To kažu oni koji su doneli ovaj zakon, a za 13 godina su obezbedili u budžet samo 36 miliona evra, a izgubili smo na hiljade radnih mesta i lokalne samouprave su izgubile stotine miliona evra kroz doprinose za građevinskog zemljište, koji nisu naplaćeni, kao i kroz nenaplaćeni porez na imovinu. Izgubili smo mnogo više nego što smo dobili. Da mogu da se naplate te milijarde o kojima pričaju, pa bile bi naplaćene, a umesto toga su lokalne samouprave izgubile stotine miliona evra", istakao je Vesić.

Dodao je da je potpuno neprimerno obmanjivati ljude pričama o milijardama evra koje ne postoje od nakande za konverziju.

"Trenutno je Nacrt izmena i dopuna zakona na javnoj raspravi, sutra će rasprava biti održana u Subotici, zatim u Kragujevcu, Beogradu i mi sada razgovaramo iz ministarstva sa građanima i investitorima i onima koji učestvuju u izdavanju građevinskih dozvola. Imaćemo i sastanak u Savetu stranih investitora, sa AmC ham i sa Savetom za zelenu gradnju, i sa SKGO sa načelnicima koji izdaju građevinske dozvole. U ovoj fazi želimo da čujemo sve predloge i da ovaj nacrt dodatno poboljšamo. Tako da ne znači da su sa nacrtom rešeni svi problemi", naglasio je Vesić.

Nacrt izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji predviđa da svi objekti moraju da budu besplatno priključeni na postojeću infrastrukturu, a posebno na vodovod, kanalizaciju, gasovod i daljinsko grejanje.

Predviđeno je i osnivanje Agencije za prostorno planiranje i urbanizam, koja će od ministarstva preuzeti deo nadležnosti, kao i uvođenje glavnog državnog urbaniste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: