Hoteli u Srbiji prazni: "Od 1. januara kreće zaključavanje na 4-6 meseci, zatvaranje i prodaja"

Hoteli u Srbiji su u sve težem položaju, popunjenost kapaciteta je u proseku dva odsto, a u Beogradu od tri do pet odsto, kaže direktor HORES-a Georgi Genov.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.12.2020.

13:25

Hoteli u Srbiji prazni:
Foto: Depositphotos/kyrien

Posle 1. januara počeće zaključavanje na četiri do šest meseci, zatvaranje i prodaja, rekao je danas direktor Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije

On je za Betu rekao da je od 402 hotela u Srbiji "zaključano" 80, a u Beogradu od 121 rad je na četiri do šest meseci obustavilo njih 20.

"Čeka se da prođe Nova godina, pa da krene zaključavanje pošto su januar i februar loši meseci za hotele jer ima malo gostiju", rekao je Genov.

Dodao je da je započela prodaja hotela i da se novim vlasnicima već nude četiri hotela, a ako ne bude pomoći države krenuće masovnija prodaja.

U hotelsko-ugostiteljskoj privredi je, prema njegovim rečima, bilo zaposleno 18.500 radnika i polovima ih je već otpušteno, a najveći deo njih su radnici koji su radili na ugovor. Hotel ne može da opstane, kako je rekao, ako mu nisu popunjeni kapaciteti bar 20-30 odsto.

Genov je rekao da od države očekuju i dalje da ih pomogne otpisom odloženih poreza i doprinosa na plate i smanjenjem poreza na dodatu vrednost na hranu sa 20 odsto na deset dsto, kako bi postali konkurentniji cenama i privukli goste.

"Evropska unija je za pomoć hotelskoj privredi izdvojila 161 milijardu evra, a 21 zemlja je smanjila PDV na hranu u hotelima da bi privukli goste", rekao je Genov.

Dodao je da nadležna ministarstva u Srbiji još nisu odgovorila na njihove zahteve, među kojima je i smanjenje PDV-a jer kažu da je "to u proceduri".

Suvlasnik kompanije Industrija mesa "Matijević" u čijem sastavu posluje pet hotela Zoran Matijević rekao je da u hotelijerstvu "nikad nije bilo gore".

"Uspeh je ako se popuni 20-30 soba u svim hotelima. Desi se da u hotelu Centar No1 koji se nalazi na Trgu Republike u Beogradu nema nikog", rekao je Matijević.

Menadžment hotela je odlučio da, prema njegovim rečima, ne otpušta radnike jer bi morao da obezbedi novac i za otpremnine. Direktor hotela "M" u Beogradu Desimir Popović rekao je da u hotelu boravi pet-šest poslovnih ljudi i da i kada bi se dozvolilo organizovana proslave Nove godine, kratak je rok za organizovanje dolazaka gostiju, a oni su prethodnih godina dolazili iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske da bi proslavili dolazak nove godine u Beogradu.

"Nadamo se da će država smoći snage da nam pomogne otpisom poreza i doprinosa koji su odloženi do 1. januara 2021. godine, kao i odlaganjem kredita i smanjenjem PDV-a, a u suprotnom moraćemo da otpustimo dve trećine zaposlenih, a ni to neće biti jednostavno jer nam treba novac za otpremnine", rekao je Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: