Posle blokade Rusije za uvoz mesa oglasili se Carnex, Zlatiborac, Big Bull i Matijević

Kompanije Carnex, Zlatiborac, Big Bull i Matijević navode da čine sve što mogu da suspenzija izvoza njihovih proizvoda na rusko tržište bude otklonjena.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 31.05.2019.

18:03

Posle blokade Rusije za uvoz mesa oglasili se Carnex, Zlatiborac, Big Bull i Matijević
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy, 164966390

U saopštenju oni navode da se razlozi koji su do toga doveli mogu razrešiti u veoma kratkom roku.

Reč je, kako se navodi, o odluci ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor kojom se privremeno obustavlja od 4. juna uvoz proizvoda srpskih kompanija, a problem je nastao, tvrde u saopštenju, zbog neusaglašenosti procedura s ruskim normativno-tehničkih uslovima.

Taj se problem, dodaju, može brzo razrešiti i napominju da će sve isporuke mesa i proizvoda, koje budu krenule ka ruskom tržištu do 4. juna, moći da se sprovedu prema uobičajenoj proceduri.

Kompanije koje su privremeno stavljene na listu suspendovanih izvoznika već u ovom trenutku rade na ispunjavanju svih zahteva, sarađuju međusobno i sa svim relevantnim institucijama države, te su uvereni da će vrlo brzo ispuniti sve zahteve koji se tiču uskladjenosti s industrijskim standardima i relevantnim propisima ruske Federalne veterinarske službe.

"Ovakva situacija nije izuzetak u industriji mesnih preradjevina, ali ni u drugim granama industrije u Srbiji, jer u procesu i kontroli uvoza dolazi do uobičajene procedure nadzora, za kojom sledi i zahtev za dodatnim uskladjivanjem sa tehnološko-tehničkim propisima zemlje uvoznice, a po njihovom uskladjivanju, u skladu sa procedurom, očekuje se i da se kompanije ponovo nadju na listi izvoznika u Rusku Federaciju", objašnjavaju srpske kompanije.

Napominju da do sada nisu imale slične probleme, da godinama aktivno izvoze na rusko tržište i poručuju da će učiniti sve što je potrebno da suspenzija izvoza njihovih prozvoda bude obustavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: