Srbija

Subota, 15.09.2018.

08:34

Dačić: Dođite, uverite se lično

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić pozvao je privrednike Berlina da se lično se uvere da je naša zemlja spremna da ponudi izuzetno povoljne uslove poslovanja.

Izvor: Tanjug

Dačić: Dođite, uverite se lično
Foto: Thinkstock

"Naši ključni interesi su povećanje nemačkih investicija u infrastrukturne projekte, saradnja u oblasti auto-industrije i energetike, poljoprivredno-prehrambeni sektor, IT i turizam", rekao je Dačić na ceremoniji obeležavanja 20 godina Registrovanog udruženja berlinskih privrednika "Berlinski privredni razgovori".

On je, u diskusiji na temu "Zapadni Balkan u Evropi - mogućnosti i izazovi" izrazio očekivanje da će rezultat ovog skupa biti odluka privrednika Berlina da i oni postanu deo impresivne nemačke poslovne zajednice u Srbiji. Prema njegovim rečima, Srbija je, na svom putu ka punopravnom članstvu u EU, sprovela niz reformi u ekonomskoj, ali i u oblastima vladavine prava, funkcionisanja državnih i lokalnih organa uprave, digitalizacije i slično.

"Time je, istovremeno, stvorila izuzetno povoljne uslove za poslovanje i investiranje stranih kompanija u Srbiji. Najbolji dokaz da se takva politika pokazala uspešnom su podaci o spoljnotrgovinskoj razmeni naše dve zemlje, broju nemačkih firmi koje posluju u Srbiji i u nju investiraju", istakao je Dačić. On je sa zadovoljstvom konstatovao da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, kao i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.

"Srbija želi da sa Nemačkom dodatno unapredi i produbi ekonomske veze, jer smo uvereni da upravo u toj oblasti možemo da, u dogledno vreme, postignemo još bolje rezultate. U periodu januar-jul 2018. godine ukupna robna razmena između dve zemlje iznosi 2,83 milijarde evra. Izvoz R. Srbije u SRN je iznosio 1,15 milijardi evra, a uvoz 1,68 milijardi evra, dok je u 2017. godini robna razmena između dve zemlje po prvi put premašila iznos od 4 milijarde evra i iznosila 4,34 milijarde evra, što predstavlja povećanje od 10,3 odsto u odnosu na 2016. godinu, kada je ukupna razmena bila manja za čak 404,3 miliona evra i iznosila oko 3,94 milijarde evra", napomenuo je Dačić. On je, takođe, istakao da u Srbiji posluje preko 400 kompanija sa nemačkim kapitalom, koje zapošljavaju oko 47.000 radnika.

"Ubeđen sam da će ovakvi impresivni rezultati i pozitivna iskustva vaših poslovnih ljudi i za vas koji ste danas ovde prisutni biti podstrek da ozbiljno razmotrite poslovanje u Srbiji", poručio je Dačić berlinskim privrednicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

9 h

Podeli: