"Ne samo do Budimpešte 200 km/h, brže i do Grčke"

Srbija i Grčka će zajedno raditi na modernizaciji železničkog koridora kojim će se bezbednije i brže prevoziti od grčkih luka preko Srbije ka centralnoj Evropi.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.10.2017.

14:40

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

To je izjavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

"Strateški interes Srbije je zavšetak koridora i modernizacija drumskog i železničkog saobraćaja. Nije dovoljno da imamo modernizovanu prugu od Beograda do Budimpešte kojom će vozovi saobraćati 200 kilometara na sat, već i da takvu prugu imamo i ka jugu, da bi bili konkurentni", rekla je Mihajlovićeva novinarima uoči sastanka u Beogradu s grčkim ministrom infrastrukture, saobraćaja i mreže Hristosom Spiricisom.

Ona je rekla da je novac za obnovu pruge od Beograda do Budimpešte obezbeđen i da je u pripremi modernizacija tri deonice na železničkom Koridoru 10, od Beograda do Niša.

"Urađen je deo dokumentacije za obnovu 100 kilometara pruge od Beograda do Niša. Za učešće u tim radovima zainteresovane su Ruske državne železnice i kineske kompanije", kazala je Mihajlovićeva.

Najavila je da će radovi na obnovi pruge Beograd-Budimpešta zvanično početi 24. novembra, kada će u Budimpešti biti održan samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

"Drumski Koridor 10 je skoro završen, ali nam je kritična tačka železnički saobraćaj. Kroz druge koridore u okolnim zemljama prevoz tereta se odvija 10 do 15 sati brže nego u Srbiji i zato je naš cilj da što pre imamo i modernizovan saobraćaj na železničkom Korodoru 10", kazala je Mihajlovićeva.

Grčki ministar Hristos Spiricis je ocenio da postoje uslovi da Grčka i Srbija još bolje sarađuju u infrastrukturnim projektima koji su od značaja za ceo region i njegovo povezivanje sa zemljama centralne Evrope.

"Naš zajednički cilj je da imamo pruge na kojima će se građani prevoziti bezbedno i da brže prelaze državne granice", kazao je Spiricis.

Resorni ministri Srbije i Grčke danas će razgovarati o povezivanju zemalja u drumskom i železničkom saobraćaju i primeni sporazuma o drumskom saobraćaju, ali i o grčkim kompanijama koje učestvuju u infrastrukturnim projektima u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: