I privrednici da budu deo timova za pregovore s EU

PKS Marko Čadež održao je savetovanje za pokrajinske poslanike o jedinstvenom komorskom sistemu u funkciji rasta srpske privrede

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.03.2017.

18:35

I privrednici da budu deo timova za pregovore s EU
(Foto: Thinkstock.com)

On je istakao da je posebno važna osnažena uloga PKS u pregovaračkom procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Čadež je rekao da je od suštinskog značaja da u skladu sa svojim interesima privrednici budu deo stručnih timova PKS za praćenje pregovora kako bi bili informisani o promenama koje ih očekuju u poslovnom okruženju i kako bi mogli da zaštite privrednike Srbije.

On je precizirao da PKS ima 27 stručnih timova koji su uključeni u čak 29 pregovaračkih poglavlja.

Posebno je istakao prednosti novog Zakona o komorama prema kome privrednici imaju veći uticaj na kreiranje ambijenta za poslovanje, ekonomsku politiku i regulatorni okvir kroz učešće u zakonodavnom postupku.

Kaže da se na osnovu tog zakona organizuju regionalni parlamenti privrednika kojim se spuštaju ovlašćenja i usluga na regionalni nivo u cilju približavanja privredi, smanjenja troškova i efikasnijeg poslovanja.

Pozdravljajući predstavnike Privredne komore Srbije i Fondacije Konrad Adenauer sa kojom pokrajinski parlament organizuje seriju savetovanja o značajnim temama za porces evropskih integracija, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je današnja tema od životne važnosti za privredu, ekonomski razvoj i bolje snalaženje privrednika u tranzicionim procesima.

„Važno je podsetiti da je novim Zakonom o privrednim komorama predviđeno da Privredna komora Srbije može, vodeći računa o ukupnom razvoju, zajedničkim i međusobno usklađenim ciljevima i jedinstvenim interesima privrede, obrazovati Regionalne privredne komore i za područje više opština, čije teritorije pripadaju različitim upravnim okruzima“, rekao je Pastor.

On je dodao da je obrazovanje ovakvih regionalnih privrednih komora važno u cilju očuvanja i jačanja ekonomskih veza između opština koje su povezane prostorno, saobraćajno i privredno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: