Srbija

Sreda, 13.01.2016.

17:44

Bacite radne knjižice, više ne postoje

Radna knjižica kao dokument ne važi od 1. januara, budući da se svi podaci iz nje mogu naći u elektronskoj formi u Centralnom registru i u fondu PIO.

Izvor: Tanjug

Bacite radne knjižice, više ne postoje
Foto: Screenshot

Postala je nepotrebna, zastarela i predstavlja višak papirologije, koji se ukida, izjavio je pomoćnik ministra za rad Zoran Lazić.

"Novim izmenama i dopunama Zakona o radu iz 2014, radna knjižica prestaje da važi od 1. januara ove godine", rekao je Lazić i naglasio da je to dobra odluka koja nema nikakvih negativnih posledica, s obzirom na to da su u međuvremenu svi organi i organizacije uskladili svoje propise sa tim.

"Tako da radni odnosi, doprinosi, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja nastavlja da funkcioniše na način kako je i predviđeno - prelazimo na elektronsku upravu, tako da su radne knjižice izgubile svoj smisao", podvukao je Lazić.

Napomenuo je da se radna knjižica kao dokument može i dalje u nekim slučajevima koristiti kao dokaz prethodnog perioda, podataka iz same radne knjižice, ali je istakao da unošenje novih podataka u nju jednostavno nije više potrebno.

"S obzirom na to da se svi ti podaci mogu naći u elektronskoj formi u centralnom registru, u fondu PIO, tako da je radna knjižica nepotrebna, zastarela i predstavlja višak papirologije, koji se ukida", rekao je Lazić.

Dodao je da više razni organi, organizacije, ne treba da traže radnu knjižicu kao dokaz, jer se dokazi koji su upisani u radnu knjižicu mogu pribaviti putem centralnog registra, fonda PIO, ili putem nekih drugih organa i organizacija koje u elektronskoj formi vode sve te podatke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: