2015. bila je godina najmoćnijeg startapa - Ubera

Iza Ubera, najvrijednijeg startapa na svetu, je jedna prilično uzbudljiva godina.

Srbija

Izvor: B92, Telegram

Četvrtak, 31.12.2015.

16:01

Default images
(Foto: Beta/AP)

Uber je preživeo niz žestokih protesta i pokušaja ograničavanja rada, lansirani su novi proizvodi poput Ubera za dostavu hrane, prikupljene sumanute količine novca, osnivač i izvršni direktor Travis Kalanick postao je biznis superstar, najavljeno je dalje širenje u Aziji, a cela priča je zaokružena na Badnji dan u Londonu s milijardom vožnji.

Uberov vozač Ara s plavom Hondom odvezao je čoveka po imenu Marvin iz London Fieldsa do Hoktona na East Endu. Vožnja od 1,6 milja odnosno nešto više od 2,5 kilometara je koštala 5 funti.

Marvin je kao milijarditi putnik za nagradu dobio godinu dana besplatne vožnje Uberom, a vozač Ara je za nagradu dobio putovanje u Uberov grad po izboru, s plaćenim svim troškovima. Uber je takođe najavio da će ovim povodom donirati 10 hiljada funti lokalnoj dobrotvornoj organizaciji.

Kraja oktobra Uber je stigao i u komšiluk, u Hrvatsku, ali to nije prošlo bez komplikacija. Vozače Ubere u Hrvatskoj ovog meseca je privela carinska uprava, a privođenjeje rezultat otpora taksističkog lobija i dela zagrebačke gradske uprave.

Uber e prisutan u 66 zemalja na svetu i tvrde da su u protekloj godini dnevno u proseku imali tri miliona vožnji, odnosno tri puta više nego godinu dana ranije. Prošlog meseca je objavljen informacija da kreću u još jednu investicionu rundu od 2,1 milijarde dolara, kojom će vrednost kompanije dostići vrtoglavih 62,5 milijardi dolara.

Što se tiča dolaska u Srbiji, čini se da ćemo još čekati na voćnju Uberom, bar tako kažu iz resornog ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: