Srbija

Sreda, 21.07.2010.

18:55

Srpski "fijat idea" i "lanča muza"

Kompanija Fijat će od kraja 2011. godine proizvoditi u fabrici u Kragujevcu dva nova modela - nove verzije automobla "fijat idea" i "lanča muza".

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Predsednik Upravnog odbora italijanskog Fiat-a Serdjo Markjone to je objavio na konferenciji povodom tromesečnog bilansa Grupacije.

Dva monovolumenska vozila, koji se trenutno proizvode u fabrici Mirafjori u Torinu, pripadaju klasi "L 0", napravljeni su na platformi "punto evo", a proizvodiće se s raznim verzijama motora i s pet ili sedam sedišta.

Rukovodstvo Zastave je odluku Fijata ocenilo kao potvrdu da se dogovoreno sa italijanskim partnerima sprovodi. "Odluka Fijata o tome da se u Kragujevcu proizvode dva nova modela sa raznim verzijama motora, automobili sa pet i sedam sedišta, jeste potvrda svega onoga što smo do sada govorili i objašnjavali", kaže predsednik Upravnog odbora grupe "Zastava vozila" Aleksandar Ljubić. Ocenjujući da je Fijat obeledanjivanjem te odluke demantovao i razne spekulacije da se projekat odlaže, Ljubić je rekao da se "realizuje sve što je bilo zacrtano".

"U fabrici automobila u Kragujevcu u toku je sanacija fabričkih hala i drugih objekata i početkom naredne godine počeće da pristize i da se instalira nova oprema za proizvodnju, sada već znamo i kojih automobila", rekao je Ljubić.

On je podsetio na ranije dogovoren plan da se u prvoj fazi u Kragujevcu proizvodi 200.000 automobila, a drugoj 300.000, koji će se prodavati na tržištima zemalja Evropske unije.

"Saopštavanje odluke o tome koji će se modeli proizvoditi u Kragujevcu je praktično znak da će Fijat ozbiljnije investirati u Zastavu, a to je nešto na šta se obavezao da realizuje do kraja 2011. godine", rekao je generalni direktor grupe "Zastava vozila" Zoran Radojević.

Radojević nije želeo da analizira modele koji će se proizvoditi u Kragujevcu, ali je naglasio da je bitno da se oni proizvode u Kragujevcu i da budu konkurentni na evropskom, pa i svetskom tržištu.

Iz Kragujevca sada stiže "punto"

Fijat i država Srbija su u jesen 2008. godine potpisali strateški ugovor o zajedničkom ulaganju koji, kako je tada najavljivano, predvidja proizvodnju potpuno dva nova modela automobila do kraja 2010. godine u Kragujevcu, ali je početak proizvodnje odložen zbog ekonomske krize.

Prvobitno je bilo navedeno da FIjat krenuti sa proizvodnjom vozila iz A klase, malim gradskim automobilom, i nešto većim modelom iz B klase. Ipak, mediji su preneli da je zbog krize i saradnje Fijata sa Krajslerom taj plan izmenjen, pa će Fijat krenuti sa modelom B klase namenjenom pre svega tržištu jugoistočne Evrope i sa velikom verovatnoćom da će se sa redizajniranom oznakom Krajslera izvoziti i na tržište SAD.
Strateški ugovor, kako je 2008. saopšteno, predviđa i ulaganja Fijata od 700 miliona evra i otvaranje velikog broja radnih mesta u kragujevačkoj fabrici, ali i kod kooperanata.

Četiri meseca po potpisivanju strateškog ugovora, januara 2009. godine, u Torinu je potpisan još jedan ugovor, kojim je definisano da se u Kragujevcu od delova iz Italije, montira "punto". Njegova realizacija je počela u aprilu te godine.

Na montaži "punta" radi oko 1.000 radnika koji su zaposleni u srpsko-italijanskoj firmi "Fijat automobili Srbija", dok oko 1.600 radnika na platnom spisku "Zastava automobila" čeka zaposlenje u novoformiranoj firmi.

Tih 1.600 radnika se organizovano, na rad u trajanju po sedam dana, angažuju na poslovima izmeštanja stare opreme i sanaciji fabrike, kako bi nešto radili i dobijali 80 odsto od mesečne zarade koju bi dobijali da rade ceo mesec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

15 h

Podeli: