Region

Utorak, 26.01.2021.

09:03

Četvrti paket pomoći: Građanima po 50 i 100 evra, subvencije, vaučeri, poreske olakšice...

Crnogorska Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) donela je rešenje da je novi, četvrti vladin paket pomoći privredi i građanima u skladu sa zakonom, piše Dan.

Izvor: Tanjug

Četvrti paket pomoći: Građanima po 50 i 100 evra, subvencije, vaučeri, poreske olakšice...
Foto: Depositphotos/AndreyPopov

Novi paket vredan je oko 163,4 miliona evra,

Prema podacima iz rešenja AZK, radi se o paketu koji je podeljen u četiri segmenta.

U prvom kvartalu ove godine planirane su subvencije u iznosu od 35,15 miliona evra, dok će olakšice, odnosno oslobadanje od troškova, biti u iznosu od 126,5 miliona, prenosi portal CdM.

Četvrti paket mera Vlada bi trebalo da usvoji na sednici u četvrtak.

Prvi segment je podrška ranjivim kategorijama stanovništva u iznosu od sedam miliona evra, i to u prvom kvartalu. Taj segment odnosi se na jednokratnu pomoć od 100 evra za osobe koje su krajem prošle godine bile upisane u registar nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

“Za korisnike materijalnog obezbeđenja opredeljuje se jednokratna novčana nadoknada u iznosu od 50 evra po porodici sa jednim ili dva člana, i 100 evra po porodici sa tri ili više članova", piše u dokumentu AZK.

Svi penzioneri koji primaju penzije u Crnoj Gori u iznosu manjem od minimalne zarade (222 evra) primiće 50 evra jednokratne novčane pomoći, a isti iznos dobiće i korisnici prava na lične invalidnine preko Centara za socijalni rad.

Drugi segment paketa pomoći odnosi se na podršku privredi, kroz subvencionisanje zarada, odlaganje i reprogram plaćanja poreza i doprinosa na dohodak, smanjenje cene zakupa prostora u državnom vlasništvu i odlaganje obaveze po istom osnovu, i skraćenje roka povraćaja PDV-a.

Takođe se uvode nove mere, kao što su podrška novom zapošljavanju, jednokratna podrška privredi za uspostavljanje sistema za elektronsku fiskalizaciju i povećanje limita ostvarenog prometa sa 18.000 na 30.000 evra kao uslova za obaveznu PDV registraciju.

Za podršku privredi kroz subvencionisanje zarada u prvom kvartalu spremno je 22 miliona evra.

Treći segment obuhvata dodatne mere podrške za turizam i ugostiteljstvo - umanjenje godišnje naknade za korišćenje morskog dobra u vrednosti 3,5 miliona evra, subvencionisanje turoperatora u prvom kvartalu od 150.000 evra i uvođenje turističkih vaučera za prosvetne i zdravstvene radnike, kao i podrška izdavaocima privatnog smeštaja u iznosu od 5,5 miliona evra u prvom kvartalu.

“Svim zdravstvenim i prosvetnim radnicima dodeljuju se turistički vaučeri u vrednosti do 200 evra, koje posredstvom domaćih turističkih agencija mogu iskoristiti do 1. juna 2021. godine", navodi se u rešenju AZK.

Turistički vaučeri su validni samo za registrovani privatni smeštaj, a njihovo korišćenje je jednokratno. Vlasniku privatnog smeštaja biće uplaćen novac po osnovu turističkog vaučera 10 dana nakon realizacije aranžmana.

Globalne turističke platforme poput Booking.com i AirBnB ne mogu se koristiti u posredovanju.

I na kraju, četvrti segment pomoći su dodatne mere podrške za poljoprivredu i ribarstvo. Tu spada program intervencija na tržištu poljoprivrednih i proizvoda ribarstva i akvakulture, što je u suštini nastavak mere koja je pokrenuta u drugom paketu. Radi se o davanju na nivou godine u iznosu od 1,724 miliona evra.

Vlada planira i podršku kupovini domaćih proizvoda, ali se ne navodi u kom iznosu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

10 h

Podeli: