Ima li nafte na Jadranu: Istraživanja trajala 17 dana, sledi bušenje

Ispitivanje tla za potrebe utvrđivanja njegovih geomehaničkih karakteristika, na pozicijama budućih istražnih bušotina, završeno je nakon 17 dana rada.

Region

Izvor: B92

Sreda, 15.01.2020.

15:20

Ima li nafte na Jadranu: Istraživanja trajala 17 dana, sledi bušenje
Foto: Epa, Abedin Herkenareh

"Istraživanje je realizovano kao deo pripremnih aktivnosti za prvo istražno bušenje, koje je definisano radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa kompanijama Eni i Novatek", navodi se u saopštenju Uprave za ugljovodonike.

Geomehaničko istraživanje je realizovano pomoću specijalizovane opreme koja se nalazila na brodu Komandor Suzan, kompanije Horajzon geosajenses.

"Ova vrsta istraživanja je neinvazivnog karaktera i nije uticala na biodiverzitet mora", zaključuje se u saopštenju, prenosi Investitor.

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju kod Ulcinja i Bara.

Osim sa koncesionarima Eni i Novatek, ugovor je u martu 2017. godine zaključen i sa kompanijom Energean Montenegro Limited sa Kipra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: