Region

Utorak, 26.11.2019.

16:20

Uljanik ide u likvidaciju, uz očuvanje proizvodnje?

Stečajna upravnica Uljanika d. d, Marija Ružić predlaže likvidaciju krovne kompanije pulskog brodogradilišta.

Izvor: Tanjug

Uljanik ide u likvidaciju, uz očuvanje proizvodnje?
Foto: Epa/DAVID CHANG

Ona tvrdi da nije moguće napraviti stečajni plan koji bi poverioci prihvatili, ali predlaže da se proizvodnja očuva prenosom koncesije i poslova dovršetka gradnje na preduzeće "Uljanik 1856".

To preduzeće, koje je Uljanik osnovao u maju prošle godine, nije imalo aktivnosti.

Prema predlogu stečajne upravnice država bi, kao razlučni poverilac, preuzela nepokretnu imovinu kompanije-ćerke Uljanik Brodogradilišta u stečaju, na koju ima pravo odvojenog namirenja, a koja je potrebna za brodograđevinsku delatnost, i izvršila bi povećanje osnovnog kapitala "Uljanik brodogradnje 1856".

Takva mogućnost postoji i za druge razlučne poverioce, koji bi srazmerno vrednosti unosa postali članovi "Uljanik brodogradnje 1856", prenosi Poslovni dnevnik. Stečajna upravnica očekuje, ukoliko skupština poverilaca prihvati njen plan, pokretanje proizvodnje radi dovršetka broda u gradnji "Uljanik 526" u drugom tromesečju iduće godine, a po njenim procenama, potrebno je da se zaposli oko 450 radnika. Za dovršetak tog broda potrebno je obezbediti 50 miliona evra u kontinuitetu do drugog kvartala 2021. Finansiranje je moguće avansom od krajnjeg kupca ili putem kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj ili komercijalne banke, uz državno jamstvo.

Stečajna upravnica je uverena da bi se, s obzirom na dosadašnji kvalitet isporučenih brodova, raniji naručioci vratili u pulski škver, piše Poslovni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Svet

Plan pada u vodu? "Kina je ključni igrač"

Kina je i dalje "ključni snabdevač", piše u izveštaju Allianz Trade-a koji zaključuju da će pokušaji da se ostatak sveta otkloni od trgovine sa njima biti "teško, ako ne i nemoguće".

13:10

18.5.2024.

1 d

Podeli: